Advokatfirmaet Grette i Oslo har begjært HGW AS i Sunndal konkurs med et uoppgjort krav i HGW på 2,5 millioner kroner.

Om ikke konkursbegjæringen påklages ryker egenkapital i firmaet på 5,5 millioner kroner.

HGW eies av flere personer og selskap. En av eierne er gründer Per Steinar Husby fra Sunndal som var med å starte selskapet.

Selskapet blei starta for å bygge et kraftverk på 48 GwH i Albania. Et prosjekt Husby hadde stor tro på da det startet i 2013. Men nå, to år etterpå, faller eventyret i grus.

- Albanias statnett har ikke betalt for strøm på 14 måneder. Frister gikk ut og prosjektet legges ned. Det blei for dyrt, sier Husby til Driva.

Les også Satser i Albania:

I følge bostyrer Johan M. Teiseth i Kristiansund blei det forsøkt å få til en løsning med å omgjøre kravet i HGW til aksjekapital for ikke å gjøre HGW insolvent, men det har så langt ikke lyktes. Nordmøre tingrett begjærte HGW konkurs fredag, men Teiseth sier det fortsatt er muligheter til å forhandle med kreditorer.

- Vi kan påklage og prøve å få til en annen løsning enn å erklære HGW insolvent, sier Teiseth.

Husby brukte penger fra salget av Hydroplan på Sunndal til å etablere HGW. Hydroplan hadde suksess med bygging av småkraftverk i Norge, men stadig større krav til egenkapitaldekning ved utbygginger gjorde at eierne av Hydroplan valgte å selge til et større selskap.

For Husby og HGW virket Albania forlokkende. Landet er i gang med en storstilt infrastrukturoppbygging og HGW blei godt tatt i mot som kraftutbygger, men visste da lite om de problemer de kom til å møte. Problemer som etterhvert førte til lite penger i kassa og konkursbegjæring. Aksjonærene risikerer å tape aksjekapitalen.

- Surt, men vi har lært mye. Nå må vi la alt synke inn, og vurdere om vi skal prøve å satse videre i Albania, sier Husby.

Selskapet hadde i 2013 allerede anlagt veg inn til utbyggingsområdet og hadde etablert kontor for et par mann.

HGW fikk norske eksportkreditter og penger fra et EU-finansiert miljøfond til utbyggingen.