Nordmøre opplever dårlig innsig av laks også i år. Faktisk dårligere enn i fjor. Miljødirektoratet varslet derfor mulige fiskerestriksjoner fra denne uken, men utsetter nå tiltakene.

Kilnotfisket etter laks starter i dag. Resultatet av fangstene avgjør hva miljødirektoratet kommer til å gjøre.

Er fisket dårlig kan det bli stoppet tidligere enn normalt. Det samme gjelder fisket i elvene, og særlig Surna.

Direktoratet følger fangstrapportene i Surna nøye, og ser at fisket så langt i år er dårligere enn i fjor som også var et dårlig år.

- Vi håper fangstene tar seg opp i ukene framover. Det har vært få fiskere i elva så langt, etter det vi forstår, sier Helge Dyrendal i miljødirektoratet til Driva.

Det blei i følge surna.no tatt 19 laks i Surna i uke 26. Statistikken sier det er tatt 41 laks så langt denne sesongen, mot 61 på samme tid i fjor.

Fangstallene fra i fjor viser at det meste av fisken i Surna blei tatt fra uke 31 og ut sesongen. Men det som bekymrer Miljødirektoratet er at det i år er tatt under en tredel av snittet i sesongene 2011 til 2014.

- Ser vi at fangstene framover forblir dårlige, er en mulighet å stoppe fisket tidligere enn planlagt, eller begrense kvotene per fisker, det får vi vurdere, sier Dyrendal.

Samtidig ser Miljødirektoratet noe de også hadde regnet med etter fangtstallene fra i fjor. Det er innsiget av mellomlaks, 3-7 kilo, som er størst og som kan berge både fisketid og kvoter om det øker i ukene som kommer.

- I Trondheimsfjorden har innsiget tatt seg opp, der slipper vi å innføre planlagte restriksjoner, men Nordmøre henger etter, sier Dyrendal.

Kvotene i Surna for sesongen som varer til 30. augist er en fisk per døgn, max seks på sesongen, derav kun tre over 3 kilo. Etter 30. juni skal all holaks utsettes.