Det er den store mangelen på sjukepleiere også i Sunndal som er bakgrunnen for at kommunen tok et initiativ over for Høgskolen i Molde med sikte på å tilby sjukepleieutdanning som et desentralisert tilbud. Initiativet ble positivt mottatt i Molde, og det synes nå klart at tilbudet kan iverksettes fra neste høst.

Mange er interesserte

Rådmann Per Ove Dahl, pleie- og omsorgssjef Anne Berit L Vullum, personalsjef Ildri Solbakk og rådgiver i pleie og omsorgstjenesten, Brit Inger Beverfjord, sier de allerede har vært i kontakt med mange ansatte i kommunen som kan tenke seg å ta utdannelsen.

- Et sted mellom 25 og 30 personer har vist interesse. Studiet er åpent både for ungdom og folk som allerede er godt etablert i arbeidslivet. Det holder med generell studiekompetanse. De som ikke har dette, må være over 25 år og ha minst fem års arbeidserfaring.

Pleie- og omsorgssjef Anne Berit L Vullum sier det er stor mange på sjukepleiere.

- Det vil ikke by på problem å få jobb for dem som tar utdanningen som går over fire år. Vi ser for oss at ansatte i kommunen ikke kan jobbe mer enn 50% stilling i studietiden. Dette er et krevende opplegg så det er viktig at de som starter på utdaningen er motiverte. Vi åpner også for at interesserte fra nabokommunene kan melde seg på. Høgskolen ser gjerne at de får minst 40 studenter med på opplegget.

Anne Berit L Vullum sier det blir stadig vanskeligere for kommunene å få tak i svenske sjukepleiere gjennom vikarbyrå.

-Det er mangel på sjukepleiere også i Sverige. Spesielt i ferietida. De får nå ekstra betalt for å stå i jobbene sine.

Fjernundervisning

En del av undervisningen vil foregå ved hjelp av skjermer og fjernundervisning. Det blir i tillegg samlinger både i Molde og på Sunndalsøra. Rådgiver Brit Inger Bæverfjord oppfordrer folk som kan tenke seg å være med på utdanningen melder seg til henne allerede nå.

Rådmann Per Ove Dahl og personalsjef Ildri Solbakk mener tilbudet er ypperlig for folk som gjerne vil ta sjukepleieutdanning, men som har vanskelig få å ta et treårig avbrekk for å gå heltid på skole. Kommunen kan bidra med økonomisk støtte til sine ansatte i studietida. De som takker ja til tilbudet må regne med en viss bindingstid i kommunen etter endt utdannelse.

- Vi er veldig glade for å kunne få muligheten til å gå med dette desentraliserte undervisningstilbudet, sier Dahl og Solbakk.