Bøfjorden Sag, Solem Sag og Tømmervåg Tre i bedriftsnettverket Innovasjonstre vil gjøre flisa salgbar som biobrensel og har nå vært Tyskland for å lære.

Studieturen til Tyskland er spesielt opplagt for de tre sagbrukene Solem Sag AS, Bøfjorden Sag AS og Tømmervåg Tre AS i bedriftsnettverket Innovasjonstre, som alle har ambisjon om å bli leverandører av biobrensel til bioenergianlegg på Nordmøre og i Romsdal.

Tirsdag morgen satte de seg på flyet til Tyskland og reiste dit for å lære om aktuelle teknologier for kontinuerlig tørking av biomasse/treflis, både gjennom teori og ved besøk til fabrikker og anlegg ved München.

– Målet er å gjøre treflisa om til et salgbart produkt. Vi er allerede i positive forhandlinger med kunder i Møre og Romsdal om levering av bioenergiflis, sier daglig leder Magne Løfaldli i SIV Industri-inkubator, som administrerer Innovasjonstre.

Teknologien er brukt i Østerrike og Tyskland, men så langt han kjenner til, ikke i bruk verken i Sverige eller Norge per i dag.

– Det er derfor banebrytende arbeid disse sagbrukene nå driver med, sier han.

Ønsker forutsigbarhet

Ved Bøfjoren Sag AS går flisa i dag via Allskog til et smelteverk i Troms, som en kortsiktig og midlertidig løsning.

– Det går lang tid mellom hver levering. Flislageret bygger seg opp og opptar stor lagerplass som vi trenger til andre ting, og fører til mye ekstra håndtering. Med så lang frakt blir det heller ikke noen fortjeneste, sier daglig leder Magnus Bøklep.

Derfor er han interessert i å lære mer om hvordan de kan få til en sikker og langsiktig avlevering på dette biproduktet.

– Biobrensel kan da være ett av flere veger å gå og målet med turen til Tyskland er å utrede dette, forteller Bøklep.

Både Solem sag og Bøfjorden Sag produserer rundt 5000 kubikkmeter med flis hvert år, mens Tømmervåg Tre ligger på 1000–1500 kubikk.

– Det vi er ute etter er vel ikke først og fremst verdiene i dette, men en langsiktig og forutsigbar situasjon, sier Bøklep.

Nye krav

Solem Sag har også levert flis til smelteverksindustrien fra 1987 og helt fram til desember 2013, da sagbrukene fikk beskjed om at de ikke lenger fikk levere.

– Å få levere flisa var en av forutsetningene for å starte opp, og det er vi 100 prosent avhengige av. Men 23. desember i 2013 fikk vi brev om at det var slutt fra og med 1. januar 2014, forteller daglig leder Georg Solem. Grunnen var at det var besluttet at det skulle være en annen fraksjon på flisa, den skulle være siktet og i en annen størrelse.

– Dette hadde aldri vært nødvendig tidligere, og det hadde vi heller ikke utstyr til, sier Solem.

Allskog har forsøkt å komme opp med noen midlertidige løsninger, men det er langsiktige og forutsigbare løsninger sagbrukene vil ha. Nå drar de altså for å se på metoder for å tørke flisa og gjøre den salgbar.

Sammen med Løfaldli, Bøklep og Solem, reiste også daglig leder Johan Tømmervåg ved Tømmervåg Tre AS, Kåre Kristen Totlund ved Tredrivaren/Fylkesmannen i Møre og Romsdal, og daglig leder Lars Ole Gunnerød fra Romsdal Bioenergi AS, som er en av de aktuelle kjøperne av biobrensel. Utstyrsforhandler P. Blakstad i Trondheim, som organiserte turen, stilte også med to representanter.

Stort marked

Flis er en biologisk energiressurs; kuttes og tørkes den på riktig måte egner den seg til bruk i fyringsanlegg og ovner beregnet til brenning av slik biomasse. Den benyttes også blant annet som brensel i varmekraftverk.

– De få fjernvarmeanleggene vi har, de har for lite tilgang til lokal flis, fastslår Kåre Kristen Totlund i prosjektet Tredrivaren/Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Flis har en brennverdi på 4,5 – 5 kWh per kg flis, avhengig av type trevirke og tørrhetsgrad. Foredlingsgraden på biobrensel går fra rå skogflis og bark, via tørket og siktet flis, – til briketter og pellet.

Sjøl om flis har vært mest brukt i industrien, blir den nå bare mer og mer verdsatt som energiressurs generelt. Det er med andre ord et potensielt stort marked for et sånt produkt i framtida.

– Viktig prosess

De påpeker også miljøaspektet ved å levere flis til biobrensel. Biologisk brensel er en fornybar og kretsløpsbasert ressurs som ikke bidrar til økte CO2-utslipp, et miljøvennlig alternativ til fossilt brensel som olje og kull.

I september reiser en ny gjeng fra Innovasjonstre til Tyskland, og da er det automatisering og produksjon av massivtre som står på agendaen.

– Det er en utrolig viktig prosess vi har startet her og det er virkelig artig å se gløden, interessen og innovasjonstankegangen som nå rår. Dette virker veldig positivt, fastslår Løfaldli.