Miljødirektoratet ved Terje Bø sier til Driva det er beklagelig at en hund SNO brukte til å jage bjørn i Hedmark i helga drepte et lam i kampens hete.

Lammet tilhørte bonde- og småbrukarlagsleder Merete Furuberg og hun har reagert overfor Miljødirektoratet og krevd svar på om hunden kan kreves avlivet, eller om det gjelder andre regler for SNO.

Bø sier det er slikt som kan skje når hunder kommer inn i saueområder, og at det ikke vil bli aktuelt å avlive hunden som drepte lammet. Hundene fra SNO blei brukt til å prøve å unngå at bjørn gjorde skade på saueflokken til Finnskogen Beitelag.

- Det er beklagelig at en hund drepte et lam, men slikt kan skje, og hunden blir ikke avlivet. Vi er heller ikke sikker på hvilken hund det var. Er ikke Furuberg fornøyd med svaret får hun ta saken videre via politiet, sier Terje Bø.

Han viser til at det hittil i år er tatt 31 sau av hund, og at det ikke, slik han oppfatter det, er noen automatikk i hundeloven i å avlive hunder som dreper lam.

- Som oftest de ganger hunder blir avlivet for å ta lam, blir de skutt av saueeier. Enten i det hunden er i ferd med å angripe- eller drepe sau, sier Bø.

SNO sine hunder var strømtrenet for ikke å angripe sau, men Bø sier naturlige instinkt enkelte ganger tar over.

Det blei til slutt gitt fellingstillatelse på bjørnen og den blei skutt tirsdag. Da hadde den drept et lam og skadet en hund.

Merete Furuberg er også leder for Finnskogen Beitelag. De varslet fylkesmannen før helga etter det de mistenkte var bjørn hadde brutt rovviltsperringa til beiteområdet.

Merete Furuberg sier hun og Finnskogen Beitelag avventer et offisielt svar med begrunnelse for de gir flere kommentarer.