Sunndal pensjonist forening har engasjert NRK-veteran Geir Helljesen som debattleder når framtidas eldreomsorg i Sunndal skal diskuteres. Det er leder i pensjonistforeningen, Knut Fredriksen, som har engasjert seg for å til en debatt der lokale politikere i Sunndal skal sitte i panelet. Debatten foregår i kulturhuset, onsdag 26. august. Fredriksen sier bakgrunnen for debattmøtet er ønsket fylkeslaget i pensjonistforeningen har om å sette eldresaken på dagsorden i forkant av høstens valg.

– Sunndal pensjonistforening er en forholdsvis stor lokalforening og ble slik representert i en komité som blant annet skal sørge for å gi eldrepolitikken større oppmerksomhet. Eldrepolitikken er slett ikke usynlig i dag, men vi ønsker enda større synlighet. Det var slik ideen om å få til en partilederdebatt her i Sundal kom fram. Vi ønsket et trekkplaster, og jeg kontaktet Geir Helljesen og har fått han til å lede debatten. Det tror jeg bidrar til å trekke ekstra godt med folk. De politiske partiene i Sunndal stiller etter det jeg forstår med toppkandidatene, og jeg håper mange benytter anledningen til å komme på møtet.

Bekymret for de åndsfriske

Som en oppladning til debatten kommer Knut Freriksen med en kronikk der temaet er aldersboligene og konsekvensene av nedleggingen. Han mener de nye omsorgsboligene ikke vil erstatte den funksjonen eldreboligene har hatt.

– I en omsorgsbolig må man ordne mye sjøl. Alt fra mat, medisiner, strøm og husleie. De nye omsorgsboligene gir en mulighet for at ektepar kan flytte sammen dit, men boligene vil ikke fullt ut erstatte tilbudet på helsetunet.

Fredriksen peker på at man har tre kategorier eldre; de demente, de sjuke og de som er friske i hodet men som er skrøpelig fysisk.

– Det er grunn til å bekymre seg over tilbudet de som er friske i hodet får. De har få å snakke med og man kan saktens spørre seg om det er et fullverdig tilbud for disse å bo på sjukeheimsavdelingen. Dette er noe av det vi kommer til å ta opp i debatten som deles opp i ulike tema. Helsetunet/sjukeheimen og heimebaserte tjenester blir ett tema. Vi skal også diskutere den samfunnsressursen 80 prosent av de eldre over 67 år utgjør. Dette er mennesker det må trekkes vekler på. Dette sammen med framtida for pensjonistsenteret blir en bolk under debatten. Statistikken forteller oss at de som bruker pensjonistsenteret og er aktive brukere av tilbudet lever lenger enn de som ikke går der. De som er aktive er mindre på sjukehus og har mindre behov for heimetjenester.

Knut Fredriksen mener det er behov for en slik debatt i forkant av valget.

– Vi legger inn en liten kaffepause, og tror kvelden blir nyttig for alle som kommer.