I løpet av høsten slipper du å kaste avfallet du leverer opp i konteinerne som er utplasserte på miljøstasjonen i Nesset. Snart kan det kastes ned i kontaineren. Daglig leder Jan-Egil Korseberg i RIR sier styret i selskapet har vedtatt å gjøre omfattende fornyinger ved stasjonen. Containerne skal graves ned ved siden av platået der de står i dag. Kanten på de skal stikke 80 centimeter opp og slik danne et naturlig gjerde. Dette vil gjøre det mye enklere for folk å bli kvitt avfallet.

– Lettvinthet er stikkordet for det vi nå gjør. Nå skal folk slippe å kaste avfallet i konteinerne i full høgde. Vi tror miljøstasjonen vil stå ferdig til lettvintere bruk en gang i løpet av høsten.

Kan bli «gratis»

Miljøstasjonen på Bersåshaugene er mye brukt blant nessetgjeldingene. Blant de sju stasjonene RIR har, er det bare stasjonene i Molde og Fræna som har større omsetning. Omsetning er ensbetydende med det beløpet kundene betaler for å bli kvitt avfallet ved stasjonen.

Abonnentene som er tilsluttes Hamos på Nordmøre og i Trøndelag kan levere avfall gratis ved selskapets miljøstasjoner. Også i Sunndal er det et slikt tilbud to dager i uka. Stadig flere renovasjonsselskap rundt om i landet åpner for en slik løsning. Jan-Egil Korseberg sier dette er noe som også skal diskuteres i styret og representantskapet i RIR.

– Det som da skjer er at kostnadene ved å drive stasjonen fordeles på alle gjennom et økt renovasjonsgebyr. Det blir slik feil å si at det blir gratis, men man slipper i alle fall å betale når man kommer med avfall. Også i RIR er det i dag en del avfall som kan leveres gratis. Man må betale for restavfall.

Skal diskuteres

Koserberg sier renovasjonsgebyret i RIR må økes med rundt 150 kroner i året dersom man går inn på en slik løsning.

– Motargumentet er at også de som aldri besøker miljøstasjonen også må være med på å betale for dette. Vi kommer til å diskutere dette i løpet av neste år.

Gjøres god jobb i Nesset

I dag er det Øverland Transport som frakter avfallet fra miljøstasjonene til RIR-anlegget i Årødalen. Kontrakten går ut neste år. Korseberg sier de skal vurdere det framtidige transportbehovet i forbindelse med dette.

RIR har ikke lenger lokale folk som kan drifte miljøstasjonene i Gjemnes og Fræna. Selskapet har av den grunn overtatt driftinga av disse to stasjonene sjøl. I Nesset er det Hammervold Renovasjon som drifter stasjonen på Bersåshaugene. RIR har ingen planer om sjøl å overta drifta der.

– Nei. I Nesset blir det gjort en svært god jobb av dagens drifter. Så lenge det er slik har vi ikke noe ønske om å overta dette driften av stasjonen i Nesset, sier daglig leder Jan-Egil Korseberg.