Silvia Gianni er fra Firenze i Italia. Hun er utdannet i natur og dyreliv og jobber som miljøguide for barn og ungdom, men også for voksne. Denne sommeren bruker hun to måneder av ferien sin til å gjete sauene til Anne Grete Røymo på gården Røymo i Sunndal.

– Grunnen til at vi fikk Silvia til å komme hit, er at vi i to år etter hverandre har hatt store tap til jerven. Vi har gått jevnlig tilsyn, men følte på et enda større behov, sier Anne Grete til Driva.

– Både for raskere å snappe opp tap, finne kadaver, samt føre generelt et bredere tilsyn. Dette er egentlig et forsøk for vår egen del, for å få bedre oversikt gjennom sommeren, og vi mottar ikke noen ekstra støtte til dette.

– Det at vi har hatt en fast tilsynsperson har gjort at vi har kunnet konsentrere oss om andre oppgaver på garden og ellers i hjemmet. Det er veldig hyggelig for oss å ha Silvia her. Ho er svært sosial, blid og omgjengelig. Bikkje, katt, kårkjerring, unger, sauen, familie, venner, oss. Ja, det er mange som har trykket Silvia til sitt hjerte fra første stund! I skodde og regn, i vind og lunefull, norsk «sommer», Silvia er positiv, sier Anne Grete.

– Jeg føler meg veldig bra her, sier Silvia.

– Anne Grete, Roy, Eirin, Ingvild og Eva er veldig vennlige folk. Jeg synes også det er moro med hunder, katter, griser, kyr, sauer og lam – de har jeg også blitt gode venner med. Jeg liker også godt å gå og se etter sauer og lam, og nå kjenner jeg igjen noen av dem på utseende, og de er veldig søte. Landskapet, den ville naturen, med fossefall, fjell, små innsjøer og elver... På en måte føler jeg meg veldig i ett med naturen når jeg går, og jeg elsker den følelsen.

I Drivas fredagsutgave kan du lese en tresiders reportasje som omhandler Silvias opphold i Sunndal. Der får du også et tankevekkende innsyn i noen av Anne Grete Røymo sine tanker om at det slett ikke er noen dans på roser å være sauebonde med jerven tett innpå seg og følelsen av manglende forståelse fra myndighetenes og naturverneres side.

– Jeg tror nemlig ikke på Ole Brumms tankegang – ja takk, begge deler! Men, vi prøver, altså – med en rovdyrpolitikk så skakkjørt at det beint fram er flaut, sier Anne Grete til Driva.

redaksjon@driva.no