Senterpartiets 1. nestleder, tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe, og representanter fra Senterpartiet i Surnadal hadde en god og lang samtale med lokale gardbrukere og næringslivsaktører angående det lokale landbruket. Daglig leder for EIK-senteret i Surnadal Jon Magne Sæter inviterte til dialogen heime på familiegarden Oppistua i Surnadal, for å fortelle om bruket og for å holde en innholdsrik samtale om det lokale landbruket i Surnadal.

Surnadal har et aktivt landbruksmiljø og er en ledende landbrukskommune i Møre og Romsdal. Det synes Borten Moe er imponerende.

– Det er kjekt å høre at Møre og Romsdal er kanskje det beste fylket i landet til å framheve landbruket, og at Surnadal er den ledende kommunen i fylket. Det synes jeg er imponerende.

Borten Moe synes at bøndene og gardbrukerne bør få mer anerkjennelse for den store og viktige jobben de gjør for næringslivet.

– Norske bønder og næringa generelt bør framsnakkes, det er kjempeviktig å vise jobben de gjør. Jeg vil kritisere den sittende regjeringa for at de ikke har gjort nok for å framme bonden, og at de viser liten tro på norsk landbruk og matproduksjon. Landbruket er en viktig næring for Surnadal kommune, og da må bonden fram i lyset.

Listekandidat for Senterpartiet i Surnadal, Oddvar Mikkelsen, sier seg svært enig i Ola Borten Moes vurdering.

– Det er lett å sitte oppi Grytåfeltet og nyte den fine utsikten utover åkrene, men uten et aktivt landbruk hadde det ikke sett så fint ut. Folk må vite at det ligger hardt arbeid bak den flotte utsikten.

Jon Magne Sæter og Nina Kolltveit Sæter har drevet garden Oppistua på Setergarden i ti år. Garden er et familiebruk med rundt 600 mål jord og rundt 50 melkekyr. Jon Magne og Nina har anskaffet en melkerobot i det nybygde fjøset på tunet, noe Borten Moe mener viser hvor teknologidrevet det norske jordbruket er i ferd med å bli.

– Melkeroboten er med på å effektivisere produktiviteten på norske gardsbruk. Med tanke på at det blir færre gardsbruk og de som blir igjen blir større og utvider driften, så utvikler hjelpemidlene seg i takt med den utviklinga. Landbruket er den næringa i Norge som de siste åra har vist de største produktivitetstallene, sier Borten Moe

Sysselsetting

At landbruket er viktig for Surnadal som kommune er det liten tvil om. Landbruket sørger for sysselsetting i sektorer også utenfor primærnæringa. Oppå landbrukets 182 årsverk i Surnadal, anslås det at ytterligere 300 arbeidsplasser blir skapt gjennom blant annet transport, bygging og dyrlege.

Jordbruket er en av Surnadal Senterpartis hjertesaker, og partiets andrekandidat Nils Håvar Øyås mener landbrukskontoret i Surnadal har en viktig rolle.

– Det aktive landbruksmiljøet her i kommunen har stor nytte av det lokale landbrukskontoret. De er flinke til å skaffe midler til kommunens jordbruk gjennom organisasjoner som Innovasjon Norge, og gardbrukerne i Surnadal er flinke til å bruke disse midlene fornuftig. De bidrar også med rådgivning og er der når bøndene vil snakke med noen. Vi i Senterpartiet vil garantere at landbrukskontoret består og at landbruksfondet på til sammen 300.000 kroner opprettholdes, sier Øyås.

Senterpartiets ordførerkandidat Margrethe Svinvik setter stor pris på de aktive gardbrukerne i kommunen.

– Jeg vil si at jeg nå har fått en fordjupning av landbruksnæringa i Surnadal. Det er kjempeviktig å synliggjøre det store arbeidet som blir gjort av bøndene, mange trenger å lære at det ikke blir av seg sjøl.

Skaper arbeidsplasser

Leder i Surnadal Bondelag, Sivert Mauset, har med tanke på kommunevalget som er rett rundt hjørnet, spurt de ulike partiene om hvordan de forholder seg til det lokale landbruket.

– Vi har spurt partiene som stiller til valg i Surnadal noen spørsmål om landbruket. Landbruket er absolutt en lokalpolitisk sak, det er mange avgjørelser som må tas i lokalpolitikken.

I tillegg til å drive garden Oppistua sammen med sin kone Nina, er Jon Magne også daglig leder på EIK-senteret i Surnadal. Han benyttet anledningen til å fortelle litt om driften både som daglig leder og gardbruker.

– Det er først og fremst bonden som er primærkunden hos oss på EIK-senteret, så vi merker godt hvordan landbruket utvikler seg og hvilke hjelpemidler som er etterspurt.

En annen bedrift med interesser i det lokale landbruket er SIV Industri-Inkubator. Daglig leder Magne Løfaldli introduserte prosjektet Miljøfjøset, som produserer trefjøs med tre fra lokale aktører på Nordmøre.