Aluminiumsverkets nye sjef hadde sin første arbeidsdag tirsdag. Eivind Mikalsen (47) møtte de fleste lederne i bedriften i forrige uke. Den kommende uka skal han bruke til å gå rundt på avdelingene for å snakke med de øvrige ansatte. Det er også viktig for ham å opprette god kontakt med fagforeningene.

Fabrikksjefen kommer fra sjefsjobben ved Alcoas aluminiumsverk i Mosjøen. Heimbygda hans. Han syntes sju år som sjef der var nok. Han sier han er glad for og ydmyk over at han nå er på plass som fabrikksjef ved Europas største aluminiumsverk.

– Må være i posisjon

Mikalsen skremmes ikke over å ta over som sjef i ei tid med lave aluminiumspriser. Han ser det som en utfordring.

– Historisk har aluminiumsprisen gått i bølgedaler. Det er viktig å være i posisjon når nedturene kommer. Det er i motgang man kan bygge seg sterk. Da må man skjerpe seg.

Mikalsen viser til at det er nettopp det bedriften på Sunndalsøra har vært flink til. Etter at Su3 måtte stenges for noen år siden, har bedriften satset på vedlikehold og var klare for oppstart i fjor da klarsignalet fra Hydro kom.

Arbeidet med å starte opp igjen Su3 ble ferdigstilt i juni.

– Det er viktig hele tida å gjøre små forbedringer. Jeg legger opp til at vi skal fortsette å bygge oss sterke her på Sunndalsøra.

– Tøffere marked

Kommunikasjonsansvarlig ved Hydro Sunndal, Øyvind Breivik, fulgte Mikalsen rundt på bedriften tirsdag. Første halvår ble et historisk godt år for Hydro Sunndal. Med dagens priser kan andre halvår tøffere. Breivik tror ikke den nåværende situasjonen i markedet kan føre til at det kan bli snakk om å stenge Su3 igjen.

– Nei, det er nok slik at noen aluminiumsprodusenter har sagt at de vil vurdere å kutte produksjon dersom prisene fortsetter å være lave i lang tid framover, men dette har ikke vært tema hos oss.

– Blir inspirert

Eivind Mikalsen sier den gode mottakelsen han har fått av sin nye arbeidsgiver gir ekstra inspirasjon.

– Førsteinntrykket er veldig godt. Gjennomsnittsalderen på de ansatte er 48 år. Det borger for mye kunnskap. Jeg går til jobben med ydmykhet og kommer til å være mye ute i bedrifta. Ser virkelig fram til å bli en del av laget.

Har familien i Mosjøen

Mikalsen er gift og har tre barn. Alle jenter. Familien er igjen i Mosjøen. Flytting er noe de vil vurdere på et seinere tidspunkt.

– Jeg liker å sykle og holde meg i form og jeg ser fram til å besøke noen fjelltopper i kommunen. Jeg gleder meg å bli kjent i Sunndal, sier Eivind Mikalsen.