Jakt er å høste av overskuddet i naturen. Når det så ikke finnes noe overskudd å høste av må restriksjoner innføres for å forvalte viltet på en best mulig måte.

I samråd med Kårvatnutvalget har Surnadal Jeger- og Fiskerforening (SJFF) nå bestemt at det innføres sterke restriksjoner på rypejakta i Kårvatnområdet. Dette på bakgrunn av egne takseringer og andres rapporter om lite fugl, samt at flere områder rundt også begrenser jakta.

Fra dags dato stanses alt kortsalg, og baglimiten settes til maksimalt to fugler per jeger per døgn. Leder i SJFF, Bård Andreassen antyder at det er solgt i underkant av 20 jaktkort fram til nå, sponsorkort inkludert. Men nå selges det altså ikke flere, i alle fall ikke foreløpig.

– Alle jegere pålegges også å rapportere både sett og skutt fugl, antall og område. Så etter den første jakthelga, altså fra 10.–13. september, skal vi ta en ny vurdering på hva vi skal gjøre videre, sier Andreassen.

De alternativ som vil vurderes etter første jakthelga er om jakta skal fortsette eller stoppes fra en bestemt dato, eller alternativt åpne for salg av flere jaktkort.

– Vi har også sett litt på hva områdene rundt har gjort, og på Oppdal blant annet, har de fredet rypa helt i år, forteller Andreassen.

På Oppdal har de nemlig hatt den dårligste takseringen på veldig mange år, så områder både på Hjerkinn/Drivstuutmålet og Grytdalen er helt fredet. Jaktforbud er også innført flere andre steder i landsdelen.

Fredet flere steder

Rypa hekker i mai og juni, fjellrypa noe seinere enn lirypa. Den legger da vanligvis 9–14 egg i reir på bakken, og eggene ruges i rundt tre uker før kyllingene klekkes.

De første ukene av rypekyllingenes liv er det viktig at temperaturen i fjellet ikke blir for lav. Ved svært kalde perioder under klekkinga vil mange av kyllingene dø. Den første tida spiser de mye insekter og er derfor avhengige av god mattilgang, noe det ikke har vært i år. Kaldt og vått vær, med snø langt nedover fjella i tida rundt klekkinga er nok derfor hovedårsaken til at det nå går mot en svært dårlig rypehøst. Dette er ikke tilfelle bare i Surnadal, men generelt hele Sør-Norge, mer eller mindre.

– Takseringen i vår viste bra med stamfugl, så egentlig lå det an til et godt rypeår. Men med det været vi har hatt i sommer går det likevel mot en langt dårligere rypehøst enn normalt, fastslår Andreassen.

Rypene kan legge nye egg dersom første klekking blir mislykket. Men når det var minst like kaldt og vått utover juli som det var i juni, har nok dette gått hardt på bekostning av årets rypekyllinger, også ved andre gangs klekking.

Har et stort ansvar

Kårvatneiendommen som SJFF forvalter og disponerer er på rundt 100 000 dekar. Det er med andre ord et betydelig område.

– Tidligere i sommer hadde vi et møte, og da så det litt dårlig ut med tanke på klekking. Vi satte derfor en baglimit, altså dagskvote, på tre fugler per jeger per døgn, forteller Andreassen. Men etter at foreningens egne medlemmer har hatt takseringer, samt at andre har sett veldig lite ryper i år, begrenses altså denne ytterligere, fra tre– til to ryper.

Andreassen har ikke vært borti begrensninger i rypejakta her tidligere, sjøl om rypebestanden alltid har- og vil variere fra år til år.

– Vi føler naturligvis et stort ansvar i forhold til det forvaltningsarbeidet vi er satt til å gjøre på vegne av garden Kårvatn, samtidig som vi også har et ansvar for jegerne. Men ingen ønsker å skyte ut den siste rypa fra Kårvatn, for å si det sånn. Grunneier Gudmund Kårvatne er kjent med avgjørelsen om å begrense jakta, og støtter oss fullt ut i det, forteller Andreassen.

I tillegg til Kårvatneiendommen, finnes også mange andre områder der en kan jakte rype i Surnadal, som Kvenndalen/Søyadalen, Vindøldalen/Folldalen og Blåfjellområdene. Spørsmålet er om ikke andre grunneiere og rettighetshavere også burde se verdien av å begrense jakta noe i år. Ingen er tjent med at stamfuglene skytes ut, og det kan med sikkerhet fastslås; noe kronår for rype blir det nok ingen steder i kommunen.