Norsk Friluftsliv arrangerer, i tett samarbeid med Friluftsrådenes Landsforbund, #nattinaturen lørdag 5. september. Ett av målene er å få med 50.000 personer over hele landet til å sove ute denne natta, for slik å sette ny norsk rekord i uteovernatting.

I Surnadal startet det hele egentlig med et kaffeslabberas, der Gretha Varvik og Marit Møllenhus begynte å snakke om at de hadde lyst på tur. Og når organisasjonen Norsk Friluftsliv, i samarbeid med Friluftsrådenes landsforbund, i tillegg oppfordret hele landet til å sove ute denne natta i forbindelse med Frilufslivets år 2015, så begynte ballen å rulle.

Resultatet ble altså en invitasjon til overnatting ute ved Ranessetra fra førstkommende lørdag til søndag, der Surnadal Røde Kors står i spissen for arrangementet. Surnadal kommune har stått for annonsering i alle media og de har også ordnet med underholdning.

– Det blir felles avreise fra toppen av Skeisnebba hytteområde lørdag (se også egen annonse), men de som ønsker det kan også komme direkte til Ranessetra, forteller Møllenhus i Surnadal Røde Kors, som leder dette lokale tiltaket. Hun legger til at turen er veldig familievennlig, det er kun halvanna kilometer å gå.

Tar ikke værforbehold

Værmeldingene er ikke de aller beste, men tur blir det uansett. I helga var en gjeng oppe ved Ranessetra og gjorde i stand alt.

– Dette blir fint for alle, og vi har også laget en natursti med premier, opplyser Møllenhus.

Røde Kors stiller i utgangspunktet med en eller to lavvoer, men dersom noen mangler telt sjøl er det bare å ta kontakt, så har de anledning til å ta med flere. Saft og kaffe blir å få, men i likhet med annet nødvendig utstyr må hver enkelt ta med seg mat sjøl.

– Vi fyrer opp grua både inne og ute, så det blir gode muligheter for å lage seg mat. Grillrist er det også, forteller Margit.

Ordfører Lilly Gunn Nyheim stiller naturligvis på uteovernatting.

– Her i Surnadal er ikke friluftsliv noe problem, men det er denne dørstokkmila som ofte er lang for folk da. Det er i alle fall bra at mange drar ut i friluft, uansett i hvilken sammenheng det er, sier Nyheim. Hun reklamerer også for at Ranessetra er et fint utgangspunkt for videre tur på søndag, dersom noen har lyst til det.

Viktig allemannsrett

I Norge har vi allemannsretten, som gir oss lov til både å høste, ferdes og oppholde oss ute. For naturen vår er gratis, og den er døgnåpen. Denne allemannsretten er viktig for alle og står derfor sentralt i arrangementet. Politikere oppfordres derfor spesielt til å bli med.

– På åpningsdøgnet til Friluftslivets år den 13. januar fikk vi med halvparten av alle ordførere i Norge – og minst 10.000 mennesker til å sove ute i vinternatta over hele landet, fra Svalbard til Lindesnes. Nå gjør vi det igjen, og vi håper enda flere blir med – vi har allerede mer enn 300 politikere som sier de vil sove ute, sier Norsk Friluftsliv på sine nettsider.

Norsk Friluftsliv har også en side på Facebook i anledning arrangementet; #nattinaturen, der en kan registrere seg og vinne fine premier, som telt, sovepose, småsekker, med mer. Organisasjonen har følgende oppfordring:

– Vi tar en #nattinaturen fordi vi syns naturen og allemannsretten er viktig for Norge. Ta med deg familie, barn, venner, kolleger, foreninger, politikere, eller hele bygder og byer!