Ingunn Karijord og Arne Drøpping fronter Krfs program foran valget.

Drøpping står på førsteplass på Sunndal KrF si liste til valget, mens Karijord står på andreplass på den lokale lista, og sjetteplass på fylkestingvalget. Hun er dermed indre Nordmøres fremste kandidat på fylkestinget.

– KrF har fire representanter der nå, men vi håper på fem og at jeg skal bli 1. vara, sier Karijord, som i dag er andre nestleder i fylkestinget.

Miljø og internasjonal solidaritet opptar dem.

– Jeg mener det kan vedtas at Sunndal er en antirasistisk kommune. Tromsø har gjort det, og det kan også vi. Med bakgrunn i det som skjer i kommunen og at Sunndal er en del av et stort verdenssamfunn, synes jeg vi kan vedta dette, det er noe som trengs. Mange SV-representanter rundt omkring i Norge fremmet forslag om for rundt 15 år siden. Sunndal KrF mener at det kan hentes fram i lyset igjen, sier Karijord. Hun mener kommunen bør legge til rette for å ta imot flere flyktninger.

– Har plass til flere

– Vi har plass til flere, og vi har penger. Det går på viljen, mener hun. Karijord viser til at det har vært gjort en god jobb i ordførerstafetten, i samarbeid med flyktningehjelpen.

– Men det finnes penger som kan omdisponeres.

KrF understreker at solidaritet står høgt på programmet.

– Vi har lyst til å få til et solidaritetsfond. I dag bruker Sunndal kommune 400.000 kroner i julegaver på ansatte. Jeg har en drøm om at rådmannen skal skrive et brev om at «i år har du vært med på å gi til internasjonal hjelp og akutte katastrofer», sier Drøpping. «Menneskeverd i sentrum» er mottoet til partiet.

– Sunndal kommune ble en fairtradekommune for noen år siden, men dette ligger dødt. Vi mener det bør tas fram igjen.

De har også fokus på miljøet.

– Vi har kommet med forslag på tiltak som kan redusere søppelmengden. Vi har arbeidet spesielt med å redusere søppel og bevisstgjøre om hvor mye man egentlig kaster heime og hos bedrifter. Vi vil motivere til å kompostere avfall.

Vil ha mer veldedighet

Karijord mener en på helsestasjonen bør motivere til å bruke tøybleier, slik at en unngår så mye søppel av engangsbleier.

– Det er ikke så vanskelig å bruke tøybleier som mange tror. Kommunen eller renovasjonsselskap kan gi støtte til innkjøp av tøybleier. For eksempel mot framvisning av kvittering, kan man i enkelte kommuner få 1000 kroner i støtte til innkjøp. Andre steder tror jeg at man kan hente seg ei oppstartspakke på helsestasjonen. Det er flere mulige løsninger. Det viktigste er at kommunen viser at man tar seriøst alle muligheter som reduserer søppel.

KrF ønsker også tiltak som gjør at butikkene kaster mindre mat. De ser for seg at det kan gå til veldedighet.

Barn og unges psykiske helse opptar dem også, og et viktig tiltak mener de er å opprette mobbeombud, samt sorggruppe for barn.

– Sorggruppe er det behov for. Det er et spesifikt forslag i Sunndal, og er vårt forslag på bakgrunn av mange tragiske hendelser i kommunen de siste åra. Vi vil også styrke helsesøstertjenesten.

Frivillighet opptar også KrF:

– Et samfunn der dugnadsånden og frivilligheten er sterk og alkoholen er svak er det beste samfunnet du kan få, mener Drøpping. De håper på to representanter i kommunestyret

– Vårt store mål er å redusere AP-makta. Det er på tide med mer fordelt makt. Visst er det demokrati når velgerne har valgt AP, men vi føler at diskusjonene og vedtakene ofte er gjort før de kommer opp i kommunestyret og det synes vi ikke noe om. Vi ønsker en mer åpen prosess, sier Karijord og Drøpping.

Ps:

Under kommunestyret onsdag ble det vedtatt å ta i mot ekstra flytkninger i Sunndal.