Etter valgdebatten i Surnadal virker det å være åpent om hvem som blir ordfører etter valget. Hverken Margrethe Svinvik (Sp) eller Lilly Gunn Nyheim (Ap) klarte å markere seg som den klare vinneren i denne debatten.

Høyres Marit Granhus Langli framsto derimot som en utfordrer. Sterk og klar. Får partiet nok stemmer kan hun komme i posisjon til å forhandle om et ordførerverv.

- Om velgerne gir meg muligheten er jeg klar og Høyre klare, sa Langli.

Ellers gjorde hun det klart at om Ap eller Sp etter valget ville forhandle med Høyre om støtte til ordfører, så ville Høyre støtte det partiet som førte den klareste høyrepolitikken.

Når det er sagt gjorde også Svinvik og Nyheim gode figurer. Men det er umulig å si etter denne debatten, hvem av dem som trekker det lengste strået i kampen om ordførertaburetten. Begge er de innstilt på å ta den.

- Vi lar velgerne bestemme, mener de begge.

Høyre joker

For det er utenkelig i Surnadal at det kan bli andre enn disse tre som har en sjanse til å bli ordfører. Frp, SV og Miljøpartiet de grønne som var de andre tre partiene tilstede kan som best håpe på å bli støtteparti. Og bare SV av dem signaliserer hvem de vil støtte, Ap.

- SV har mer til felles med sosialdemokratene, og ser det som min oppgave å holde Ap på venstresida av politikken, sa Eivind Hasle.

Ikke klare svar

Det sørgelige ved debatten var at ingen av partiene kunne presentere gode løsninger for hvordan Surnadal kommune skal spare inn de 20 millioner kroner i året som de må for ikke å stå i fare for å havne på fattigkassa, robeklista.

Sp sa det var mulighet å spare ti millioner kroner på å redusere sjukefraværet, mens Arbeiderpartiet håper en ny regjering skal bevilge mer penger til kommunene, og også sette investeringer på vent ett år.

Ja til sentrum

Høyre talte varmt for sentrum i kommunen. Sentrum av Surnadal har de fleste velgerne. Likevel blir valgkampene i Surnadal ofte preget av grendenes kamp for å overleve, og der er skolene sentrale.

- Sentrumsskolen lider fordi vi bruker for mye penger på grendeskoler, mener Langli.

Også Arbeiderpartiet og Sp vil bygge ny skole på Øye, de er bare uenig om størrelse og kostnad. Sp er redd for å bygge en for stor skole fordi det vil signalisere en nedleggelse av grendeskolene, men det er ikke Ap.

- Om nye Øye skole blir stor får vi plass til voksenopplæringa. Vi betaler dyr husleie for å ha voksenopplæringa på landbrukshuset, sa Nyheim.

Ikke for små skoler

Alle partiene var enige om at for få elever ved en skole ikke er gunstig for verken elever eller læremiljø, men ikke alle ville si at 30 er et absolutt tall. For da lever både Bæverfjord og Todalen skole farlig med henholdsvis 27 og 22 elever. Bare Høyre sier klart de ikke vil frede bygdeskolene.

- Vi ser at det ikke er bra for en skole om det blir for få elever, men vi vil lytte til foreldrene før vi avgjør om vi legger ned, sa Margrethe Svinvik.

Helst alene

I spørsmålet om kommunesammenslåing var politikerne sin egen kommune nærmest og så det å stå alene som alternativ nummer en, dernest en sammenslåing med Halsa og Rindal.

Lav temperatur

Publikum i salen fikk også stille spørsmål og de mest ytterligående kom fra Kjell Gunnar Polden. Han lurte på om partiene ville bygge moske i Bøfjorden og gjøre Stangvik aldersheim om til mottak for syriske flyktninger om de fikk statlige midler for å gjøre det, uten at han fikk et entydig positivt svar.

En debatt uten den store temperaturen, der de to hoveduellantene om ordførertaburetten, Margrethe Svinvik (Sp) og Lilly Gunn Nyheim (Ap) må sies å ha spilt uavgjort seg i mellom, mens jokeren Marit Granhus Langli (H) framsto som debattens vinner.

Det var Driva og Tidens Krav som arrangerte debatten. Redaktørene Sigmund Tjelle og Tore Dyrnes ledet ordvekslingen, stilte gode spørsmål og presset på for å få klare svar.