31 prosent er bekymret for brannsikkerheten til eldre i familien, viser en undersøkelse som TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring i anledning Brannvernuka, som pågår for tiden.

– Jeg deler bekymringen. Svekkede sanser og dårligere bevegelighet øker risikoen betydelig for å omkomme i brann, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring til nyhetsbyrået Newswire.

Over en tredjedel av de som omkommer i brann i Norge er over 70 år, til tross for at aldersgruppen bare utgjør 13 prosent av befolkningen.

Automatisk vakt

Det er ens egne gamle foreldre og deres evne til å komme seg ut hvis det brenner som vekker mest bekymring, viser undersøkelsen.

Av de som uroer seg, svarer 37 prosent at de bekymrer seg mest for de eldres bruk av komfyr. En like stor andel er urolig for at eldre familiemedlemmer ikke vil høre røykvarsleren.

– Komfyren er det hyppigste arnestedet for branner med kjent årsak. Vi håper flere, både eldre og familiene deres, blir klar over at komfyrvakt kan være en løsning. Den enkle installasjonen er godt egnet til å øke sikkerheten og dempe eventuelle bekymringer, sier Thorsrud.

En komfyrvakt slår automatisk av strømtilførselen hvis plata blir overopphetet. Den koster mellom 3000 og 4000 kroner.

Komfyrvakt er i dag påbudt å montere dersom det gjøres elektrisk arbeid som omfatter strømuttaket til komfyren.

Må kunne bruke brannstigen

Brannøvelse er også høyt oppe på lista over mulige tiltak.

– Brannøvelse for eldre er helt klart å anbefale, i tillegg til jevnlig å sjekke om røykvarslere har batteri som virker. Like mye som å drille ferdigheter, handler brannøvelser om å avdekke svakheter i rømningsplaner og rømningsveier, sier Thorsrud.

Det er brannvesenet enige i.

– Hvis du har en brannstige montert, bør du også kunne bruke den selv om du er 80 år. Noe annet er falsk trygghet. Man tar jo gjerne litt større sjanser med flammer rett bak ryggen, men rømningsutstyret skal prøves på forhånd, sier brannsjef Guttorm Liebe i Skien, til Newswire.

- Bør ha soverom i 1. etasje

Hans erfaring etter over 30 år i yrket er at eldre nordmenn ikke er dårligere utstyrt med brannsikkerhetshjelpemidler i hjemmet enn andre aldersgrupper.

– Men vi vet at eldre er blant de utsatte gruppene som går igjen i brannstatistikken over omkomne, sier Liebe.

Hans forslag til brannsikringstiltak inkluderer at eldre som bor alene bør ha soverommet i første etasje.

– Det må også være installert komfyrvakt, i tillegg til at røykvarsler er tilknyttet alarmsentral, sier Liebe.

Sprinkelanlegg redder liv

– Den som vil være virkelig sikker, bør vurdere sprinkelanlegg. Et anlegg koster mindre enn hva man skulle tro, noen få titusen kroner. En kompetent rørlegger vil kunne sette opp et, sier brannsjefen i Skien.

Detektorene reagerer på plutselig varmeutvikling.

– Etter hva jeg vet, er det ingen hittil som har omkommet i brann der boligen hadde fungerende sprinkelanlegg, sier Guttorm Liebe.

Brannvernuka pågår over hele landet denne uka og kommende helg, også i vår region.