De to kompisene Olav Wågsand og Nils Erling Skålvik har delt en lidenskap for smakfull foredling av laks og annen fisk. Dette dannet grunnlaget for oppstart av Vorpå Røkeri på Hendset.

Det var i februar i år Olav Wågsand og Nils Erling Skålvik – sammen med fru Ildrid Wågsand og samboer til Nils Erling, Bodil Hjeldnes, kjøpte den nedlagte kiosken på ferjeleiet på Hendset av Bjørg Hendset.

Wågsand og Skålvik har i en mannsalder røkt sin egen laks og videreforedlet annen type fisk. De var ikke fornøyd med produksjonsmetodene for det de kaller røkelaks i de store kjedebutikkene.

Poenget er at laks må røkes for å kunne kalles røkelaks.

Gjør du det skikkelig, sikrer du også at maten er gjennomkonservert.

Det som i utgangspunktet var en hyggelig hobby, ble satt ut i livet etter at Olav Wågsand måtte slutte som daglig leder ved BKW AS på Enge av helsemessige årsaker.

– Jeg fikk beskjed av legen at de hurtige endringene i blodtrykket som fulgte med den jobben ikke var forenlig med mine helseproblemer, forteller han.

Hobby ble virksomhet

Å slutte helt å jobbe passet dårlig for Wågsand, og de fant ut at den hobbyen de hadde dyrket sammen i mange år, faktisk kunne omsettes i virksomhet.

– Folk vil jo gjerne ha ekte vare når det gjelder mat, sier Wågsand.

Familiene investerte i de tidligere kiosklokalene, rev skillevegger og bygget om, kledde igjen den åpne himlingen og installerte kjøledisker for ferskvarer og en vakuumpakkemaskin på bakrommet.

Viktigst av alt for produksjonen var sjølsagt røkerommet. Der sørger en røykgenerator og en kompressor for at røkerommet fylles på et blunk.

Hyllevogner bidrar til at kapasiteten på røkerommet er på 350 kilo laks om gangen.

– Alt er bygd opp etter spesifikasjoner fra Mattilsynet, understreker Wågsand.

Råvarer fra Aukra

For at råvarene skal holde mål, må de komme fra godkjent slakteri, og Vorpå Røkeri tar alle sine råvarer fra Vikenco på Aukra. Det har ikke vært noe lakseslakteri i Halsa etter at slakteriet på Bårset ble nedlagt.

Og påstanden om at folk vil ha ekte vare, holder stikk.

– Dette har jo tatt helt av. Vi selger som bare det, forteller han.

I tillegg til utsalget på Hendset, drar de også rundt på messer. Slik sett er det snart høysesong for salgsmesser fram mot jul, og travle tider for folka ved Vorpå Røkeri.

Investeringene i driften omfatter også en kassebil med kjøleanlegg, som er viktig for å kunne delta på salgsmesser.

Hovedproduktet er laks, og Vorpå Røkeri tilbyr einerrøkt laks, spekelaks og gravlaks. Når det skal gjøres skikkelig, tar foredlingen noe lengre tid enn med den laksen du finner i din butikk.

God mat tar tid

– Med røkelaksen starter vi med sukkersalting, før laksen tørkes. Så settes den til røking, og får en ny omgang med tørking etterpå. Hele prosessen tar 9–10 dager, forteller Olav Wågsand.

Prosessen for spekelaks tar 12 døgn mens det tar sju døgn å lage god gravlaks. Men da er den også gjennomkonservert.

I tillegg til laks tilbyr bedriften også saltet torsk i lake, røkt makrell i sesongen, klippfisk og bacalaoklippfisk – all fisk skinn og beinfri.

– Folk har jo knapt tid til å rense fisk lenger, og mange ungdommer har vel aldri lært det. For travle barnefamilier med begge ektefellene ute i arbeid, er det viktig at det går kjapt å lage middag. Derfor setter de pris på at fiskeproduktene er skinn- og beinfrie, sier han.

Denne høsten har de også tilbudt gammelsalta sei, og Wågsand forteller at folk er helt ville. Så nå er de utsolgt.

Messer og matbutikker

– Tjener dere penger?

– Du vet, vi har kostet på mye på ombygging og utstyr samt på bil, men vi ser at det skal gå rundt, ja sier Wågsand. Siden det er første året de er i drift, foreligger ikke det første regnskapet før i april-mai 2016.

– Hvor skal folk få kjøpt produktene, de som synes det blir for påkostet å kjøre helt til Hendset på handel?

– Vi leverer jo ikke til de store kjedene, men leverer til noen spesialbutikker som Frk. Fisk på OTI på Orkanger, Den Glade Ku på Tingvoll og til en gourmetmatbutikk på Oppdal. Og så er det jo planer om oppstart av en butikk med kortreist mat i Surnadal, og vi håper å få en avtale om salg av våre produkter der. Ellers kan jo folk følge med på hvilke messer vi stiller på i tida før jul, sier han.

For eksempel blir de å treffe på OTI-senteret kommende lørdag. Senteret pleier å invitere produsenter av kortreist mat til å selge i gangen utenfor butikkene.