Tips oss

Tips oss på 71 68 97 40

  • Ring 71 68 97 40
  • Send e-post til redaksjon@driva.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2097, kodeord DRIVATIPS

"Gullrush" i Surnadal

Gullprisen er så høg at gullhandlere drar på turné for å kjøpe gull. Nordmenn selger mer gull enn svensker.

Finanskrisen herjer i Europa og aksjekursene kjører berg og dalbane med så krappe svingninger at spekulantene har vanskelig for å holde på oppkastet. Når investorene rømmer verdipapirmarkedet flykter mange over til gullhandel. Dette har ført til en bratt stigning i gullprisene som i juni nådde sitt høgdepunkt med knappe 1.600 dollar per unse. En unse er 23,7 gram. Det gir 67 dollar per gram, som med dagens valutakrus gir 385 kroner grammet for 24 karat gull. I dag er den beste gullprisen i markedet for kjøp og salg 269 kroner for 24 karat via internett.

Høg gullpris gjør også at mange nordmenn finner fram arvegods eller annet gull de gjerne ønsker å omsette i penger. I dette markedet opererer mange gullhandlere. En av dem er Gold Adam As. Et firma etablert i Norge i sommer, nettopp for å kunne tjene penger på å omsette gull. Gullet sier selskapet går til gjenvinning, noe til legemiddelindustri, noe til dataindustri og annet til nye gullgjenstander for salg hos juvelerer.

Bedre å omsette arvegodset enn å la det ligge heime og støve, sier Ingebrigt Garthe fra Surnadal.

Sammen med en annen sitter han i en stol hos Gull Adam, det norske navnet på selskapet registrert i Norge som Gold Adam. Firmaet har siden i sommer omsatt, ifølge dem sjøl, overraskende store mengder gull i Norge.

– Vi ser at nordmenn selger opptil 30 prosent så mye gull til gjenvinning som svensker. Vi vet ikke hva det kommer av, kanskje eier nordmenn flere smykker enn svenskene og de velger å selge nå som prisen er høg, sier daglig leder Ture David Aspehult, ansvarlig for selskapet i Norge.

Oppkjøperne Iluta Lugnet og Bente Moen Åkerholm kom til Surnadal fra Kristiansund, der de sier 80 mennesker ønsket å selge gull.

– Dette er en vinn - vinn situasjon for alle. Vi må sitte på gullet i 14 dager av hensyn til krav fra politiet i tilfelle noe er tjuvgods. Derav en litt lavere omsetningspris enn spottpris, sier Bente Moen Åkerholm.

Prisene Gull Adam gir er lavere enn prisene tilbudt på nettet. For 14 karat gull ga de minimum 91 kroner, på nettet reklamerte et selskap med 145 kroner.

– Hos oss får kunden pengene i handa. Via nettet må de sende inn varene og prisen endres fra dag til dag, sier Åkerholm.

En annen spenning knyttet til handel med gammelt gull er hvor reint det er. Noen ganger kan gammelt gull ha høg karat, andre ganger kan det gi skinn av å være edelt metall, men kan fort vise seg å være gullegert metall.

– Spennende å se hva de finner ut, sier Ingebrigt Garte, og ser på Iluta Lugnet som gransker et av Garthes smykker og skraper belegg av noe som likner solid gull.

Her ligger en utfordring. Å stole på at gullhandleren som ekspert gir kunden korrekt informasjon om de varer handleren blir forelagt, om kunden sjøl ikke kan mye om gullet han ønsker å selge.

– En må nesten stole på dem. Jeg synes jeg fikk en bra pris for det gullet jeg solgte, sier Garthe.

Mer å lese på Driva:
comments powered by Disqus
Siste nyheter

Tjener mest i Nesset

Menn i Nesset tjener mest i Driva-distriktet.

SKUV-starter nytt konsept

Vil skape en fellesarena for lokal musikk og kultur.

Fikk møte Håker

Stor deltagelse på Erik Håkercup.

Su3 snart i full gang

Hydro bekrefter videre oppstart av Su3.

– Vi stortrives her

Roser Sunndal opp i skyene.

Tjener mest i Nesset

Menn i Nesset tjener mest i Driva-distriktet.

SKUV-starter nytt konsept

Vil skape en fellesarena for lokal musikk og kultur.

Fikk møte Håker

Stor deltagelse på Erik Håkercup.

Våvvinn tå rette vefta

Var du på russerevy? Se bildeserie fra storsuksessen her.

Sunndal og Surnadal braker sammen igjen

Lokaloppgjør i den femte serierunden

Salmesprint i Stangvik

Avlegger av 24-timerssending.

Mange lokale kretsmestre

Eikesdal og Tingvoll i skuddet.

Løfald suveren i Nordmarksløpet

Ingen kunne true Hallvard Løfald på heimebane på søndag.

Skallet ned

Mann ble skallet ned natt til lørdag.

Fyll og vold i by'n

Fra politiloggen natt til lørdag.

Kampsang fra El Cuero-brødrene

Lar seg inspirere av sjukehussaka.

Jønland 45 år etter

Er det noen som husker Oddvar Brås lagkamerat på Leik fra 70-tallet, Iver Jønland? Ole Magne Ansnes møtte ham da - og nå.

Heimeseier for Driva

Arrangøren mobiliserte på heimebane.