Tips oss

Tips oss på 71 68 97 40

  • Ring 71 68 97 40
  • Send e-post til redaksjon@driva.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2097, kodeord DRIVATIPS

"Gullrush" i Surnadal

Gullprisen er så høg at gullhandlere drar på turné for å kjøpe gull. Nordmenn selger mer gull enn svensker.

Finanskrisen herjer i Europa og aksjekursene kjører berg og dalbane med så krappe svingninger at spekulantene har vanskelig for å holde på oppkastet. Når investorene rømmer verdipapirmarkedet flykter mange over til gullhandel. Dette har ført til en bratt stigning i gullprisene som i juni nådde sitt høgdepunkt med knappe 1.600 dollar per unse. En unse er 23,7 gram. Det gir 67 dollar per gram, som med dagens valutakrus gir 385 kroner grammet for 24 karat gull. I dag er den beste gullprisen i markedet for kjøp og salg 269 kroner for 24 karat via internett.

Høg gullpris gjør også at mange nordmenn finner fram arvegods eller annet gull de gjerne ønsker å omsette i penger. I dette markedet opererer mange gullhandlere. En av dem er Gold Adam As. Et firma etablert i Norge i sommer, nettopp for å kunne tjene penger på å omsette gull. Gullet sier selskapet går til gjenvinning, noe til legemiddelindustri, noe til dataindustri og annet til nye gullgjenstander for salg hos juvelerer.

Bedre å omsette arvegodset enn å la det ligge heime og støve, sier Ingebrigt Garthe fra Surnadal.

Sammen med en annen sitter han i en stol hos Gull Adam, det norske navnet på selskapet registrert i Norge som Gold Adam. Firmaet har siden i sommer omsatt, ifølge dem sjøl, overraskende store mengder gull i Norge.

– Vi ser at nordmenn selger opptil 30 prosent så mye gull til gjenvinning som svensker. Vi vet ikke hva det kommer av, kanskje eier nordmenn flere smykker enn svenskene og de velger å selge nå som prisen er høg, sier daglig leder Ture David Aspehult, ansvarlig for selskapet i Norge.

Oppkjøperne Iluta Lugnet og Bente Moen Åkerholm kom til Surnadal fra Kristiansund, der de sier 80 mennesker ønsket å selge gull.

– Dette er en vinn - vinn situasjon for alle. Vi må sitte på gullet i 14 dager av hensyn til krav fra politiet i tilfelle noe er tjuvgods. Derav en litt lavere omsetningspris enn spottpris, sier Bente Moen Åkerholm.

Prisene Gull Adam gir er lavere enn prisene tilbudt på nettet. For 14 karat gull ga de minimum 91 kroner, på nettet reklamerte et selskap med 145 kroner.

– Hos oss får kunden pengene i handa. Via nettet må de sende inn varene og prisen endres fra dag til dag, sier Åkerholm.

En annen spenning knyttet til handel med gammelt gull er hvor reint det er. Noen ganger kan gammelt gull ha høg karat, andre ganger kan det gi skinn av å være edelt metall, men kan fort vise seg å være gullegert metall.

– Spennende å se hva de finner ut, sier Ingebrigt Garte, og ser på Iluta Lugnet som gransker et av Garthes smykker og skraper belegg av noe som likner solid gull.

Her ligger en utfordring. Å stole på at gullhandleren som ekspert gir kunden korrekt informasjon om de varer handleren blir forelagt, om kunden sjøl ikke kan mye om gullet han ønsker å selge.

– En må nesten stole på dem. Jeg synes jeg fikk en bra pris for det gullet jeg solgte, sier Garthe.

Mer å lese på Driva:
Siste nyheter

Liker seg på topp

Prisvinnere deler suksesshistorier.

Ny butikk for søm

Åpning med kaffe og kaker på tirsdag.

Stor øvelse tirsdag

Nødetatene i tre kommuner deltar, og det kan bli en del støy.

Navnekompromiss?

- Kanskje kan en god løsning være å kalle kommunen Sunndal - og ha Nessets nåværende kommunevåpen?

Gull og sølv i KM

Flere surnadalsjenter gjorde det bra under KM langdistanse i Trøndelag søndag.

Liker seg på topp

Prisvinnere deler suksesshistorier.

Ny butikk for søm

Åpning med kaffe og kaker på tirsdag.

Stor øvelse tirsdag

Nødetatene i tre kommuner deltar, og det kan bli en del støy.

Dans med budskap

Venninnegjengen i Night Angels har koreografert en dans som forteller en historie - og som har et viktig budskap: Ikke la noen bryte deg ned!

NM-gull nummer to

Lars Hol Moholdt gikk søndag inn til gull nummer to under NM i skiorientering på Kongsberg.

Mye å være stolt av

Surnadal, Halsa og Rindal har mange unge talent å være stolte av. Her er noen musikalske smakebiter fra UKM 2016.

To fratatt førerkortet

UP hadde fartskontroll i 50-sone.

Feiende flott UKM

Også i år ble UKM for Surnadal, Halsa og Rindal et imponerende arrangement, og hele 15 innslag er videre til fylkesmønstringen!

Utklasset Skaun 2

Surnadal vant overlegent over Skaun 2 på hjemmebane lørdag, der sluttresultatet ble hele 32-12.

23 km å boltre seg på

Laurdag var det offisiell opning av I.L. Søya sin nye løypetrasé frå Vang skiarena.

Framgangsrike håndballjenter

Håndballjenter i framgang skapte stemning i sportshallen.

– Her er alle vinnere!

I Amfi-hallen var det topp stemning på lørdag.