Tips oss

Tips oss på 71 68 97 40

  • Ring 71 68 97 40
  • Send e-post til redaksjon@driva.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2097, kodeord DRIVATIPS

"Gullrush" i Surnadal

Gullprisen er så høg at gullhandlere drar på turné for å kjøpe gull. Nordmenn selger mer gull enn svensker.

Finanskrisen herjer i Europa og aksjekursene kjører berg og dalbane med så krappe svingninger at spekulantene har vanskelig for å holde på oppkastet. Når investorene rømmer verdipapirmarkedet flykter mange over til gullhandel. Dette har ført til en bratt stigning i gullprisene som i juni nådde sitt høgdepunkt med knappe 1.600 dollar per unse. En unse er 23,7 gram. Det gir 67 dollar per gram, som med dagens valutakrus gir 385 kroner grammet for 24 karat gull. I dag er den beste gullprisen i markedet for kjøp og salg 269 kroner for 24 karat via internett.

Høg gullpris gjør også at mange nordmenn finner fram arvegods eller annet gull de gjerne ønsker å omsette i penger. I dette markedet opererer mange gullhandlere. En av dem er Gold Adam As. Et firma etablert i Norge i sommer, nettopp for å kunne tjene penger på å omsette gull. Gullet sier selskapet går til gjenvinning, noe til legemiddelindustri, noe til dataindustri og annet til nye gullgjenstander for salg hos juvelerer.

Bedre å omsette arvegodset enn å la det ligge heime og støve, sier Ingebrigt Garthe fra Surnadal.

Sammen med en annen sitter han i en stol hos Gull Adam, det norske navnet på selskapet registrert i Norge som Gold Adam. Firmaet har siden i sommer omsatt, ifølge dem sjøl, overraskende store mengder gull i Norge.

– Vi ser at nordmenn selger opptil 30 prosent så mye gull til gjenvinning som svensker. Vi vet ikke hva det kommer av, kanskje eier nordmenn flere smykker enn svenskene og de velger å selge nå som prisen er høg, sier daglig leder Ture David Aspehult, ansvarlig for selskapet i Norge.

Oppkjøperne Iluta Lugnet og Bente Moen Åkerholm kom til Surnadal fra Kristiansund, der de sier 80 mennesker ønsket å selge gull.

– Dette er en vinn - vinn situasjon for alle. Vi må sitte på gullet i 14 dager av hensyn til krav fra politiet i tilfelle noe er tjuvgods. Derav en litt lavere omsetningspris enn spottpris, sier Bente Moen Åkerholm.

Prisene Gull Adam gir er lavere enn prisene tilbudt på nettet. For 14 karat gull ga de minimum 91 kroner, på nettet reklamerte et selskap med 145 kroner.

– Hos oss får kunden pengene i handa. Via nettet må de sende inn varene og prisen endres fra dag til dag, sier Åkerholm.

En annen spenning knyttet til handel med gammelt gull er hvor reint det er. Noen ganger kan gammelt gull ha høg karat, andre ganger kan det gi skinn av å være edelt metall, men kan fort vise seg å være gullegert metall.

– Spennende å se hva de finner ut, sier Ingebrigt Garte, og ser på Iluta Lugnet som gransker et av Garthes smykker og skraper belegg av noe som likner solid gull.

Her ligger en utfordring. Å stole på at gullhandleren som ekspert gir kunden korrekt informasjon om de varer handleren blir forelagt, om kunden sjøl ikke kan mye om gullet han ønsker å selge.

– En må nesten stole på dem. Jeg synes jeg fikk en bra pris for det gullet jeg solgte, sier Garthe.

Mer å lese på Driva:
Siste nyheter

Hengte lengst i buksa

Mange konkurrerte innbitt i sykling, buksehenging og stokksaging under Byggmakkers Roadshow. Se hvem som vant de flotte premiene.

Førde fikk extrakonserten

VG-lista kommer ikke til Surnadal.

Åpnet ny butikk

Ballonger og brede smil for ny butikk - med barneklær for lek og aktivitet.

Fylkesrådmannen vil ta ut gang- og sykkelveg

Mangelfull bakgrunnsinformasjon fra Vegvesenet.

Konkurs for Hennes

Klesbutikken Hennes i Amfi Sunndal stengte onsdag dørene for godt.

Åpnet ny butikk

Ballonger og brede smil for ny butikk - med barneklær for lek og aktivitet.

Hengte lengst i buksa

Mange konkurrerte innbitt i sykling, buksehenging og stokksaging under Byggmakkers Roadshow. Se hvem som vant de flotte premiene.

Førde fikk extrakonserten

VG-lista kommer ikke til Surnadal.

Russetreff før det brakar laus

Møttest i banken for å gjere russetida best muleg.

Politioppbud på Nordvik

Mange spekulerte i årsaka.

Fredagsgjesten:

"Elddåp" for ny fylkesleiar

Jordbruksforhandlingane blir kamp for å ta att etterslepet.

Sæter som sunnmørsk høvdingdotter

Sunndalsjente klar for rollen som Unn i Herøyspelet.

Trillet nesten i sjøen

Noen har tilsynelatende prøvd å skyve campingvogna ut i sjøen.

Ber fylkesmannen om hjelp

Nesset-politikerne vil ha råd fra fylkesmannen på hvordan de skal komme seg videre i arbeidet med kommunereformen.

Kor Gøttj gir seg filmen i vold

Innholdsrik korkonsert lørdag kveld.

Overskudd på 218 millioner for Hydro Sunndal

Resultat på samme nivå som forrige kvartal.

Hopper for bedre helse

Halsaelevene deltar også i år når Nasjonalforeningen for folkehelsen arrangerer den nasjonale hoppetaukonkurransen for elever i 4.–7. trinn.

Holder døra åpen for naboene

Flertallet av innbyggerne på Nordmøre ønsker å bevare egen kommune framfor å slå seg sammen med andre. Ordførerne frykter det kan bli tvangssammenslåinger. Halsa holder døra på gløtt for Surnadal og Rindal.