Det er Leif Meisingseth og Erik Smiset, begge medlemmer i Sunndal Jeger og Fiskerforening som på vegne av flere medlemmer ber årsmøtet i foreningen fatte et vedtak der Sunndal kommune og statlige myndigheter blir bedt om å avvente gjennomføringen av rotenonbehandlingen i Driva. Årsmøtet skal ta stilling til forslaget 25. februar.

Her er begrunnelsen for forslaget:

Etter årets fiskesesong 2012 i Driva, hvor vi ikke har de offisielle fangsttalla, er estimert oppfisket kvantum laks og ørret i Drivas nedre elv ca. 10 tonn, i øvre elv (Oppdal) ca. 5 tonn og ca. 10 tonn i Sunndalsfjorden. Ut i fra dette tallmaterialet er det grunn til å stille spørsmål om den påtenkte rotenon behandlingen av Driva, som Direktoratet, miljøvernavdelingen i Molde og som til slutt er sanksjonert av Stortinget. Hensikten skal være å utrydde parasitten Gyrodactylus salaris ved å drepe all vertsfisk og andre bunndyr i Driva.

For dette formålet skal det bygges en laksesperre til ca. 60 millioner kroner oppe ved Snøvassmælan. Den skal stå i 12 – 15 år før den igjen skal rives og elva tilbakeføres til sitt opprinnelige leie og da til en ny sum av minst 60 millioner kroner. På statsbudsjettet for 2013 foreligger det ingen bevilgninger. Det vil først fra 2014 kunne bevilges penger til dette formålet.

Hvor kommer så all laksen i Driva fra sesongen 2012? Det må være, at til tross for all «ekspertise» som har sagt at fisket i Driva denne sesongen skulle være tilnærmet null, at laksen ikke har lest all den negative omtalen og er i ferd med å danne resistens mot gyroen. I den forbindelse viser vi til forsøkene i Drammenselva, som viser at motstandsdyktighet mot gyroen kan være arvelig og at dette gjelder for flere årsklasser. Er dette det samme som holder på å skje i Driva etter den gode sesongen vi har hatt? På denne bakgrunnen er det at forskerne i NOFIMA MARIN mener at villaksen har evnen til å utvikle arvelig motstandskraft mot parasitten.

Rotenonbehandling av flere vassdrag i Norge har ikke vist de store og gode resultatene for de største elvene og den siste elva som er under behandling er Vefsna, som i august i år ble behandlet med rotenon for andre gang. Vefsna kan godt sammenlignes med Driva, hvor det er en naturlig foss som hindrer laksen i å gå opp, tilsvarende en eventuelt kommende laksesperre i Snøvassmælan. Det vil bli interessant å følge med utviklingen i Vefsna de kommende åra.

FORSLAG TIL SJJF SITT ÅRSMØTE 2013.

Årsmøtet i Sunndal Jeger og Fiskerforening ber Sunndal kommune og de statlige myndigheter om å avvente gjennomføringen av rotenon behandlingen i Driva, inntil vi ser resultatene fra Vefsna og NOFIMA MARIN sine forsøk med å kartlegge resistens. Sist men ikke minst, hva som skjer videre de kommende åra med lakseoppgang i Driva.