Første natta i årets fiskesesong ble det tatt to fine lakser på 9,6 og 8,2 kilo i Bævra. Fiskerne hadde derfor trua på at det skulle bli bra i år. De ble skuffet. Ikke fordi det er lite fisk, men fordi de mener Statkraft helt ødelegger alle muligheter og at de dessuten dreper mye fisk, ved å kjøre stasjonen på den måten de gjør. Fra fiskestarten ble det drevet «jojokjøring», med stenging om natta. Både fiskere og andre i bygda er i harnisk over at kraftselskapet holder på sånn, til tross for at magasinene på Nordmarka er nesten fulle.

– Ved fullt magasin kan de kjøre kraftverket i tre måneder før det blir tomt. Hadde magasinene vært fulle ved fiskestart, burde det vært mulig å kjøre de to månedene i fiskesesongen uten stans, sier elveforkjemper og laksefisker Stein Wæge.

Han er klar over at fisket generelt er dårlig i år, men samtidig mener han kraftselskapet i alle fall ødelegger alle muligheter for livet i elva.

– I fjor var det et katastrofeår for elva, og da ble det skyldt på lite nedbør. Nå kan det virke som det går mot et nytt katastrofeår, og denne gangen er det ikke mangel på vann det står i, sier han

Ødeleggende

Wæge, som har fisket her hele livet, var en av mange som gledet seg over den fine fangsten første døgnet, men som raskt ble skuffet.

– Jeg sto opp i firetida og dro opp i elva natta etterpå, kun for å finne elva nesten tørr. Jeg kjørte rett heim og la meg igjen, og slik var det for flere, sukker han. Etter dette har stasjonen vært nattestengt.

Er det noe han er helt sikker på, så er det at denne «jojokjøringen» med nattstengning av stasjonen er drepen for elva og fisken, og dermed også ødeleggende for hele bygda.

– Uten elva forsvinner mye mer, det får ringvirkninger langt utover fisket, sier han.

Campingplassen i bygda er helt avhengig av elva. Kommer ikke fiskere og turister hit om sommeren vil det for det første bli umulig å drive plassen, og det vil også gå ut over blant annet butikkene i bygda.

– Når fiskere ringer fra ulike steder og spør om det er vann i elva og hører at det er det, er elva likevel ofte tørr innen de er her, sier han. Revisjonskrav av konsesjonsvilkåra er oversendt NVE, der det blant annet er framsatt krav om minstevassføring. Under møtet i forkant av dette, var det blant annet nevnt at slik jojokjøring er «det verste som kan skje». Likevel skjer det.

Meningsløs drift

Mest provosert er Stein og hans sambygdinger over at Statkraft nå nattstenger stasjonen, til tross for nesten fulle magasiner.

– Jeg var sjøl på Nordmarka forrige søndag og så at magasinene er minst 80- kanskje nærmere 90 prosent fulle av vann. Da blir det helt meningsløst å holde på slik som de gjør med stengning av stasjonen! Da hadde det vært mye bedre å kjøre lengre med færre og lengre stanser. Dette er drepen! I 2010 var det 197 stanser, hvor andre steder er det slik? Her er det virkelig ille! Wæge sukker og er oppgitt, der han midt på dagen fredag sitter på en stein nede i elveløpet der det burde vært vann.

Men vann er nesten mangelvare i elva, enkelte steder kan en komme seg over tørrskodd. Ved så rask reduksjon i vannstanden dør fisk, da de ikke kommer seg raskt nok til vann. Siden torsdag har stasjonen vært helt stengt, så hele helga har elva vært vannfattig.

– Det er paradoksalt at Statkraft koster på millioner av kroner på stamfiskhus, for så å effektivt ta livet av fisken igjen her, forstå det den som kan! Det er miljøkriminalitet av verste sort det de driver med i elva her, tordner en sambygding som ikke ønsker navn eller bilde i avisa. Han nevner også Svorkaskjønnet, der det står at elva skal fungere som gjerde, noe den definitivt ikke gjør nå.

Kroner foran miljø

Tidligere var det avtale om at Statkraft ringte campingplasseieren i forkant av hver stans, slik at alle var forberedt på det. Plassen har skiftet eier og var «ute av drift» en stund. Men til tross for at Statkraft i Gaupne har fått oppgitt navn til en ny kontaktperson er det ifølge Wæge likevel ikke vilje i Statkraft til å ta denne telefonen lenger.

Wæge er sjøl en av de som har vært med og båret fisk til utsetting, og er litt skuffet over at dette er takken. Han synes imidlertid ikke det er noe trivelig å til stadighet bli en «hoggestabbe» ved å stå fram i avisa i forbindelse med Bævra og Statkraft. Men samtidig er han klar på at noen er nødt til å si ifra når det er så ille som det er.

Ellers mener fiskerne at en mindre turbin ville hjulpet mye på vassføringen, da dagens store turbin tømmer for raskt.

Både Wæge og sambygdingene forstår at det er kun penger i kassa det handler om hos Statkraft, men de er mildt sagt forarget over at fisken og miljøet alltid kommer i andre rekke.

På 60-70-tallet var Bævra en god lakseelv, som ga 1000 kilo laks i året. Nå gir elva knapt nok 20 kilo i året og er tilsynelatende døden nær som lakseelv. Siden torsdag har kraftstasjonen vært stengt.