Både i Sunndal og i Surnadal har falske sedler dukket opp den siste tida.

– Vi fikk melding om at en dagligvarebutikk i Sunndal hadde fått inn noen falske 200-lapper. Dermed mener vi det er grunn til å advare folk, og be dem om å være på vakt, sier leder på kundeservice hos Sunndal Sparebank, Reidun Brevik. Denne uka informerte banken sine kunder om de falske sedlene via Facebook.

Også ved Surnadal Sparebank har det dukket opp falske 200-sedler.

– En av dem kom inn i nattsafen vår etter helga. Da vi talte opp konvolutter og sorterte penger mandag oppdaget vi en seddel som var litt annerledes enn de andre, sier avdelingsleder Maret Heggset ved banken.

– Vi vet ikke hvem som har levert inn den falske seddelen, men den kommer fra omsetningen i Surnadal i løpet av helga. Den er ikke mye brukt, den har nok ikke ligget i lomma lenge, legger hun til.

Den andre seddelen som banken er varslet om, ble oppdaget av en kunde etter et arrangement forrige helg.

Politiet varslet

Både i Sunndal og i Surnadal har lensmannskontorene fått melding om falske sedler.

– Vi har fått et par sedler inn til kontoret her, og er i tillegg varslet om enda en som er funnet, sier Sunndal-lensmann Hallvard Vermøy. Han forteller at det er lokale butikker som har oppdaget sedlene og levert dem til politiet.

– De er så godt laget at det er lett å forveksle dem med ekte sedler, sier han.

Også Surnadal-lensmann Per Gjeldnes bekrefter at kontoret er varslet om falske sedler.

Begge de to lensmennene understreker at politiet ser alvorlig på pengefalsk, som regnes som en alvorlig forbrytelse og derfor normalt straffes hardt.

Imidlertid er det liten grunn til å tro at sedlene er laget her i distriktet. Ikke bare er sedlene svært godt laget, men det er har også dukket opp mange falske sedler i Trondheim den siste tida.

– Det er ikke unaturlig at sedler derfra vil kunne dukke opp her, mener Heggset.

Politiet i Trondheim etterforsker saka, og går blant annet gjennom overvåkningsvideoer fra butikkene som har fått inn de falske 200-lappene. Sedlene er sendt Kripos for videre undersøkelse.

– Vi kommer også til å sende inn sedlene vi har fått til Kripos, sier Vermøy.

Bra kvalitet

– Det er lett å forstå at disse sedlene kan bli brukt uten at folk reagerer, for de er veldig fint laget. Det er ikke sikkert en legger merke til at de er falske, sier Maret Heggset.

Hun viser fram den falske seddelen, som ved første øyekast kan se ut som en helt vanlig 200-lapp. Men ved nærmere inspeksjon kan en imidlertid legge merke til at seddelen er litt grønnere i fargen, og at papiret er stivere. Holder du den opp mot lyset, ser du at vannmerket mangler, og det samme gjør sølvtråden inni seddelen – sjøl om det er gjort forsøk på å etterlikne denne. Sølvborden på seddelen mangler noen detaljer.

– Det er kanskje der en enklest kan avsløre at seddelen er falsk, sier Vermøy.

– På ekte sedler står valøren på denne borden. På de falske mangler den. Men selve borden er derimot godt kopiert.

Svarteper

Hva så om du finner en falsk 200-lapp i lommeboka?

Da skal du varsle fra til politiet. Og dessverre – mottar du en falsk seddel, er det du som taper verdien.

– Da sitter du nok med Svarteper, ja, sier Heggset.