Antall sau med påviste rovviltskader øker, viser Statens naturoppsyns foreløpige oversikt for beitesesongen 2013. Dette skyldes at ulv og bjørn har forårsaket mer skade i enkelte områder inneværende år, heter det i en pressemelding fra miljødirektoratet.

De siste seks årene har antall påviste gaupe- og jerveskader på sau gått ned, og i 2013 er skadeomfanget for disse to rovdyrene omtrent på nivå med fjoråret. Ulv har imidlertid gjort mer skade i år i Sør- og Midt-Norge.

Trenden i antall påviste bjørneskader har vært positiv de tre foregående årene, men nå er skadeomfanget nesten oppe på samme nivå som 2010.

Statens naturoppsyn (SNO), som er Miljødirektoratets feltapparat, blir gjennom beitesesongen tilkalt ved funn av skadet eller drept sau for å vurdere årsaken til skaden, og samme metode ligger til grunn for vurderingene i perioden fra 2008 til 2013.

SNO presiserer at tallene som nå presenteres er foreløpige. Den endelige oversikten over omfanget av tap får vi først når fylkesmennene har behandlet søknader om erstatning for rovvilttap i slutten av desember.