Sauebonde Reidar Gussiås i Nesset mener det brukes betydelige offentlige midler til merking og sporing av gaupe i områder der det er politisk vedtatt at det ikke skal være ynglende gaupe.

Gussiås har sett seg lei på det han mener er en voksende gaupestamme i Nesset. Han har sjøl opplevd at egne sauer er blitt gaupemat. Han viser til at rådyrene nærmest er borte, og at det er blitt mindre hjort i området.

Gussiås mener viltforvaltningen mangler vilje til å gjøre noe med det.

Tirsdag kveld ble det vist opptak fra gaupe som spiste på et rådyr i NRK-programmet «Ut i naturen.» Opptakene ble gjort i Ranvika der det ifølge Gussiås ble observert fem gauper tidlig i vår. Reidar Gussiås finner det nødvendig å reagere på uttalelser som medlem av rovviltutvalget, Toril Melheim Strand, kom med i programmet. Strand sa der at det kan bli aktuelt å innlemme Romsdalshalvøya i kvoteområdet for gaupe. Området nord for Driva er fra før åpnet for dette. Dersom også romsdalskommunene åpnes som kvoteområde, vil det være et større område som kan huse de to gaupefamiliene myndighetene har sagt det skal være i Møre og Romsdal. Rovviltnemnda i region Midt-Norge skal vurdere forslaget i løpet av neste år.

- Jeg oppfatter uttalelsene fra Melheim Strand som forutinntatte. Nå har hun diskvalifisert seg fra å være med på å fatte vedtak om dette i rovviltnemnda, sier Gussiås.

Toril Melheim Strand sier til Driva at hun ikke har forutinntatte holdninger, og at hun kun kommenterte et forslag fra Naturvernforbundet som allerede er avvist rovviltnemnda i første runde.

Gussiås er sterkt kritisk til det han karakteriserer som manglende lojalitet og vilje i forvaltningen. Han venter fortsatt på erstatningsoppgjøret etter fjorårets gaupetap, og føler seg sikker på at det er radiomerka gauper i området.

– Jeg konstaterer at offentlige ansatte og offentlig arbeidskraft brukes på å kartlegge gaupe i et område der det ikke skal være gaupe. Jeg har konfrontert både Statens Naturoppsyn og Fylkesmannen med dette. De sier at dette er det ikke de som står bak. Det som er sikkert er at det legges ut åte og at det drives sporing på gaupa. Dette er rett og slett illojalt overfor politiske vedtak, sier Gussiås.

Han har mistet flere lam og sau som han mener gaupa har tatt. Sist søndag tok rovdyret fire sauer på Barstein i løpet av et kvarter. Dette på tross av at folk kom til og forsøkte å stoppe angrepet.

– Jeg har en vaktmester der oppe, en lama. Et familiemedlem av meg ble vitne til hele tildragelsen og forsøkte å stoppe dramaet. Også lamaen forsøkte å jage gaupa vekk. Jeg fikk høre at Naturoppsynet var ute i felten på Gussiåsen i retning Barstein søndag. Det var ikke sporsnø, så jeg er sikker på at det var en radiomerket gaupe de sporet. Jeg fikk bilder av gaupa på veg til Barstein fra viltkameraet jeg hadde satt opp via telefonen min.

Tidligere i uka fikk Gussiås fellingstillatelse på ei gaupe. Han sier han måtte bli "forretningsmessig krevende" overfor saksbehandleren for å få fellings tillatelsen.

- Jeg har ennå ikke fått erstatningsoppgjør fra i fjor. Dette viser en holdning som undergraver tilliten til forvaltningen.

Viltforvalter Ulf Lucasen avviser på det sterkeste at hans avdeling er engasjert i aktivitet med sporing og oppfølging av gaupe i Nesset.

– Det stemmer at Gussiåsen/Nesset er blant de områdene det er gaupe, men jeg må avvise at vi er med på noe som ikke tåler dagens lys. Det som er kjent er at det er at aktivt fotomiljø som jakter på gode bilder av levende gaupe. Det hender at de tar kontakt med oss for å høre om det har vært gaupeobservasjoner i området. Dette er opplysninger som uansett er offentlig tilgjengelige. Filming av gaupe er jo fullt lovlig.

– Kjenner du til at det går radiomerka gauper i området?

– Nei, det er totalt ukjent for meg. Jeg tror ikke det går radiomerka gauper i noe område som ikke er knyttet til et prosjekt. Vi oppfordrer kommunene til å tilrettelegge for gaupejakt, sier viltforvalter Ulf Lucasen.