Laksestammen fra blant annet gyro-infiserte Driva oppbevares i genbanken i Haukvik, som tirsdag for ei uke siden opplevde problemer med vanntilførselen.

Genbanken er etablert for å ta vare på og reetablere laksebestander som er truet eller utryddet i naturen. Vanntilførsel er avgjørende for å sikre fisken og arvematerialet som oppbevares i genbanken.

- Kriseplaner, beredskap og et godt forberedt handlingsmønster fungerte etter hensikten, og man har greid å ivareta den genetiske bredden i fiskematerialet ved genbanken. Driftsproblemene vil ikke få konsekvenser for planlagt produksjon av rogn til pågående- eller planlagte reetableringsprosjekter, sier avdelingsdirektør Yngve Svarte i Miljødirektoratet.

En omløpsventil sikret fortsatt vanntilførsel til genbanken, men redusert i forhold til behovet. Det ble derfor behov for å tilføre oksygen til en del av karene, samtidig som en nødplan for slakting av fisk ble iverksatt.

Genbankanlegget i Haukvik i Hemne kommune eies og drives av Haukvik Kraft-Smolt AS etter avtale med Miljødirektoratet. Haukvik-anlegget, som opprinnelig var et kommersielt settefiskanlegg, ble etablert som genbank i 1989 som den første av totalt tre levende genbanker for villaks i Norge. Anlegget har fram til tirsdag vært drevet uten nevneverdige uhell.

Genbanken i Haukvik produserer rogn til reetableringene av laksestammene i Ogna, Byelva, Figga og Vosso, og til fiskeforsterkningen i Lærdalselvi.

Fra våren 2015 skal genbanken også levere rogn til gjenoppbyggingen av tre laksestammer i Rauma kommune (Rauma, Måna og Innfjordelva).

Laksestammene fra de Gyrodactylus-infiserte vassdragene Driva, Batnfjordselva og Skibotnelva oppbevares også i genbanken i Haukvik.