– Dramatisk, men ikke overraskende, sier Ragnar Mauset i Surnadal Elveeierlag.

Fangsttallene som fredag tikket inn fra Statistisk sentralbyrå, er dyster lesning for alle med omtanke for fisken og elvene. I Surna har den totale fangsten i 2013 gått ned med 27 prosent sammenliknet med 2012-sesongen, og laksefangsten ligger hele 29 prosent lavere enn tallene for den foregående sesongen.

Ragnar Mauset i Surnadal Eleveeierlag er bekymret.

– For Surna går tallene i en naturlig syklus på en seks-sju års sving, så vi var klar over at det ville bli noen dårlige sesonger, men at det ville gi så store utslag, det var ikke forventet. Så du kan si at vi er bekymret, men det er ikke så forferdelig som tallene gir uttrykk for om du studerer bare de siste sesongene, forklarer han.

Samme regler i 2014

Heller ikke i 2014 forventer elveeierlaget en stor oppgang, men etter det mener Mauset tallene bør begynne å peke oppover.

– Vi har fått beskjed fra fylket og miljødirektoratet at vi kan opprettholde det samme fangsttrykket som i 2013-sesongen. Det blir altså de samme kvotene og reglene i år som i fjor, men det kan sjølsagt komme ekstraordinære tiltak i løpet av sesongen, forklarer Mauset og påpeker at det i Surna allerede opereres med ganske strenge regler for fisket.

Og sjøl om Mauset ikke er overrasket over tallene som fredag tikket inn, er han bekymret over den store nedgangen i tallene på nasjonal basis.

– Tallene viser at det er19 prosent nedgang i norske lakseelver totalt, og samlet sett må det sies å være dårlig nytt for laksen. Samtidig får vi skryt for at utsettingsraten er gått opp. Nesten 15 prosent av laksen som er fanget på landsbasis settes ut igjen, og i Surna er vi oppe i hele 21 prosent, og det ble registrert bra med gytefisk på høsten, hvilket er godt nytt. Samtidig er det bekymringsfullt at det ble registrert mye oppdrettslaks på slutten av sesongen, sier Mauset.

Noe av nedgangen kan også skyldes mindre fiskepress enn tidligere, påpeker Mauset.

– Tidligere hadde vi både flere fiskere og ingen karantene etter at man hadde fanget fisk. Nå er det slik at når du har fanget en laks har du et døgns karantene. Disse reglene er jo satt inn for å holde fangsten nede, så da må det sjølsagt forventes lavere fangsttall, konkluderer han og påpeker at han alltid er bekymret for laksen, men at også andre må ta i et tak om laksestanden skal ivaretas.

– Det hjelper stort at sportsfiskerne er med å setter ut igjen fisken de fanger, og når vi er oppe på hele 21 prosent som blir satt ut igjen, hjelper det sjølsagt. For det er bevist at når det blir gjort riktig, tåler fisken dette godt.

Forgubbing

Totalt sett er det andre ting som bekymrer Mauset mer enn de synkende fangsttallene for laksen.

– Jeg er kanskje mer bekymret for alderen på fiskerne, ler han og sikter til en synkende interesse for fiske blant de yngre.

– Også er er det dramatisk for Surna at ørretbestanden er så dårlig, for den var med å rekruttere ungdommen tidligere. Det at man kunne kaste ut snøret og få fisk på hvert kast, var viktig både for rekrutteringa og for augustfisket. For en 10–15 år siden måtte du sitte i kø ved elva, men nå får man jo bare ta åtte sjøørret per år hos oss og i Trøndelag er den helt fredet i mange elver.

Driva

I Driva er nedgangen enda mer dramatisk enn i Surna. De totale fangsttallene for 2013 kom inn hele 65 prosent under 2012-sesongen, og laksefisket gikk tilbake med hele 70 prosent. Bjarne Jørgensen i fiskeutvalget i Sunndal jeger- og fiskerforening er overrasket over hvor lave tallene viste seg å være.

– Nå skal det jo sies at vi hadde et kanonår i 2012, da ble det rett og slett fanget uventet mye, men vi hadde jo håpet at det skulle ende med OK tall også for i fjor. Slik sett er disse tallene litt skuffende, medgir han.

Nå håper Jørgensen at det blir fart på prosessen med fiskesperre.

– Det står jo ikke bra til med laksen, så vi håper arbeidet kan komme i gang med fiskesperra allerede i år. Rauma skal vel behandles igjen i år, men det er mye forberedelser som skal gjøres før selve rotenonbehandlinga kan gjøres, sier Jørgensen og legger til at man uansett bare kan håpe at det blir en bedre sesong i Driva i 2014.