De siste dagene har vi fokusert en del på rovdyrproblematikken her i avisa. Fjoråret ble et blodig år i fjellet i store deler av distriktet vårt. Vi registrerer at bøndene frykter reprise under årets beitesesong. De store tapene over mange år har ført til at flere sauebønder har gitt seg. Det siste eksemplet er sauebonde Steinar Wirum på Ålvundeid som sendte sauene til slakteriet i forrige uke. Dermed er det slutt på beiting i kanskje den frodigste delen av Trollheimen.

Heldigvis finnes det også eksempler på det motsatte. I Surnadal investerer unge og uredde bønder millioner av kroner i nye sauefjøs. Det viser at rovdyrsituasjonen ikke har skremt ungdommen i næringa, sjøl om også de føler på rovdyrproblematikken. – Rovdyra er en mye større trussel enn landbrukspolitikken. Det går bra så lenge en klarer å holde rovdyrbestanden i sjakk, sier sauebonde Solmund Solstad til Driva.

En viktig forutsetning for å holde rovdyrproblematikken i sjakk er samfunnets vilje til å utøve en aktiv forvaltning. Et av tiltakene er jakt på gaupe og jerv som er rovdyra med sauer på samvittigheten på våre kanter av landet. Jerven er fortsatt den største utfordringen, men det blir meldt om stadig flere gaupeobservasjoner i distriktet vårt. Sett i lys av dette framstår departementets nei til jakt i flere kommuner på indre Nordmøre som merkelig. Gaupa truer ikke bare sauebestanden, den er allerede i ferd med å ta knekken på rådyrstammen og svekke hjortebestanden i distriktet vårt.

Vi synes det er ekstra ille er det at også jegere som driver lovlig lisensjakt på gaupe eller andre rovdyr hetses og trues. Det er både moralsk forkastelig og straffbart. Skal forvaltningen fungere er det helt nødvendig med lisensjakt og at denne utøves av flinke jegere. De som driver den slags hets må straffes.