Gruppa som kaller seg «Fiskeraksjonen for Surna» har avholdt årsmøte, der videre arbeid og strategier ble drøftet (se under). De jobber ufortrødent videre for det de brenner for, nemlig for elvemiljøet og laksen i Surna, at Surna skal være en levende elv, også i framtida. Dette blir et skjebneår for Surna.

– Vi går spennende og utfordrende tider i møte i forhold til vilkårsrevisjonen, ingen tvil om det. Det er veldig viktig, både for bygda og elva at vi nå får et godt resultat her, sier sekretær Kjell Lund.

Gruppa både håper og tror på et godt utfall av revisjonen, slik at også framtidige generasjoner kan få nyte godt av ei sunn og frisk lakseelv i dalføret.

– Vi er i alle fall klare til å ta fatt på alle de problem som eventuelt måtte komme i forbindelse med revisjonsarbeidet, fastslår styreleder Ola L. Tellesbø.

Håper på velvilje

I tillegg til Tellesbø og Lund har Fiskeraksjonen for Surna følgende styremedlemmer: Ola L. Tellesbø (leder), Øyvind Holte, Ingebrigt Grimsmo, Arne Johan Dahl og Jan Sundqvist. Gruppa representerer på mange måter allmennheten opp imot NVE, og arbeidsutvalget for revisjon av Surna består av Tellesbø, Sundqvist og Lund.

– Vi spiller naturligvis på samme lag som kommune, elveeierlag og alle andre som vil elvas beste, men vi tror likevel det er bedre at vi står utenfor i revisjonsarbeidet. Da har vi frihet til å jobbe for det vi brenner for, sier Lund.

Han legger til at gruppa sitter på enormt mye kunnskap om elvemiljø, spesielt i Surna, blant annet gjennom et bredt kontaktnettverk både i Norge, Sverige og USA.

– I Surna er det gjort veldig mange undersøkelser, så det foreligger svært mye god bakgrunnsinformasjon om elva her. Det vi ønsker oss nå, er evne og vilje til å komme elva og miljøet i møte, sier han.

En siste bønn

Nå venter de på revisjonsdokumentet fra NVE, der det er satt en høringsfrist.

– Dokumentet er noe forsinket, men skal leses med argusøyne når det kommer. Vi har ikke råd til å gjøre noen tabber nå, fastslår Lund.

Så langt de har tolket tilbakemeldingene så langt, tyder alt på at det vil bli gjort miljøtiltak i elva.

– Men om dette blir nok til å berge Surnalaksen og auren, det vet vi ikke foreløpig, sier Tellesbø.

Men de to innser at sjøl om det settes i gang tiltak, vil det likevel gå lang tid før eventuelle forbedringer av betydning vil synes.

– Sånn sett er det egentlig for barnebarna våre vi jobber nå, sier Lund.

Mens vi går og rusler ved elva, forteller Ola en liten historie om lidenskap for elv og laks.

– For noen år siden fikk jeg en telefon fra en eldre laksefisker som lå på sitt siste. Han hadde betraktet Surna gjennom mange sesonger og sett utviklingen. Karen var oppvokst ved ei lakseelv i Nord-Norge og visste hvordan ei frisk lakseelv skulle se ut. Med Surna går det bare en veg, sa han, og ba meg innstendig om å stå på for elva framover. Det lovte jeg han at jeg skulle gjøre, forteller Tellesbø.

Videre planer

Fiskeraksjonen for Surna hadde årsmøte den 8. januar 2014, der videre arbeid og strategier ble drøftet. Her er hele referatet fra møtet:

Sak 1: Arbeidet med revisjon av konsesjonen for Surnavassdraget.

Diverse strategier ble drøftet, og det ble enighet om at fiskere og allmennheten skal få innsikt i det arbeidet som Fiskeraksjonen driver. Dette skal skje gjennom pressen og via nettet.

Sak 2: Vannveien ut fra Follsjøen.

Statkraft Energi A/S sin rapport av 06.06.2013 ble drøftet. Fiskeraksjonen sender et notat til NVE angående denne.

Sak 3: Revisjon av konsesjonsvilkårene for Surna.

Revisjonen av vilkårene for Surna vil kreve en god del arbeid de kommende par år, og vil føre med seg en god del utgifter for Fiskeraksjonen. Det ble derfor vedtatt å søke et tilskudd fra Surnafondet for å gjennomføre arbeidet som vi anser som svært viktig for laks og sjøørret i Surnavassdraget.

Sak 4: Underskriftskampanje.

Fiskeraksjonen vil utarbeide en strategi for underskriftslister slik at disse kan være klare til fiskesesongen. Tittel: La Surna leve.

Sak 5: Søknad til Surnadal elveeierlag.

Fiskeraksjonen vil søke elveeierlaget om å få en link fra Surnasidene slik at de som bruker heimesida til elveeierlaget og så enkelt kan oppdatere seg i Fiskeraksjonen sitt arbeid.