Brødrene og grunneierne Jostein (70) og Henning (72) Øverås i Eresfjord har Eira som nabo. De har aldri før opplevd så liten vassføring i elva som nå i vinter. Den en gang så mektige lakseelva har vært kraftig temmet som følge av kraftutbygginger i dalføret, men det har sjelden eller aldri vært så store problemer med minstevassføringa i elva som nå. Brødrene mener vannstanden er så liten at livet i elva er truet.

– I tillegg til at vi nesten ikke har hatt nedbør, er det også lite snø i fjellet. Det gir spesielle forhold. Vi frykter rett og slett for gyteplassene til fisken. De kan bli liggende tørre eller fryse til så lite vann som det er i elva nå. Det kan gi katastrofale følger for laksestammen i elva.

Vil ha befaring

Jostein og Henning Øverås vil sammen med elveeierlaget ta et initiativ over for kommunen og fylket for å få til en befaring i elva i håp om at det kan gi økt press for økt minstevassføring. De ser for seg at det må slippes mer vann fra Aursjøen for å hjelpe på situasjonen.

– Det må kjøres langt hardere på kravet om minstevassføring i forbindelse med revisjonen av konsesjonsbetingelsene for Auravassdraget. Vannet kan Statkraft først utnytte til et kraftverk på Finset, sier de to.

Det er et ønske som også Direktoratet for naturforvaltning (DN) tidligere har støttet.

Har ventet i 10 år

Nessetordfører Rolf Jonas Hurlen sier kommunen leverte sine krav i forbindelse med Aurarevisjonen i 2004. Der var økt minstevassføring i vassdraget et av hovedkravene. Ordføreren fortviler over at revisjonen ennå ikke er avsluttet.

– Vi trodde vi var tidlig ute slik at våre krav skulle være blant de første som skulle behandles. Først var forklaringen at NVE manglet retningslinjer, deretter unnskyldte de seg med vanndirektivet. Direktoratet for naturforvaltning og NVE har prioritert 50 revisjoner som de mener skal ferdigbehandles innen 2022. Auravassdraget er blant disse. Jeg føler meg likevel ikke sikker på at revisjonen er sluttført innen den tid. Dette er egentlig en fortvilt situasjon. Vi har ventet og ventet. Landssamanslutninga av vasskraftkommunar (LVK) forsøker å få fortgang i prosessen. Det samme har jeg gjort, sier Hurlen.