Det mener Øyvind Holte, Odd Helge Langli og Sverre Heggem i Surnadal, som har vært med på gaupesporing siden starten, da gaupa fikk «fotfeste» her. De er tre av mange som driver systematisk og organisert sporing og kartlegging av gaupa i kommunen.

De mener å ha konkrete bevis for at det er minst sju gauper i området Surnadal/Halsa, og frykter nå at gaupebestanden snart er ute av kontroll i Surnadal.

– Ikke bare en, men to familiegrupper, mener de.

Det er et stort og omfattende apparat som er i sving omkring sporing og kartlegging av gaupa, og Holte koordinerer dette arbeidet som involverer folk fra hele kommunen. Han noterer nøye alle innrapporterte observasjoner, sporinger og ellers aktuelle gaupehendelser, med dato og klokkeslett så nøyaktig som mulig. Mange observasjoner er dokumentert med bilder.

Liker ikke utviklinga

Holte noterer nå på femte året, og karene ser tydelig en utvikling som de ikke liker.

– Vi tre har til sammen 150 års erfaring med storviltjakt blant annet, og har alltid vært mye i skogen gjennom åra. Gaupa har vi fulgt nøye siden den etablerte seg her og drevet systematisk sporing og notering av all aktivitet. Vi mener derfor å vite hva vi driver med og hva vi uttaler oss om. Ut ifra erfaring og alt det materiell vi sitter med, er vi sikre på at det er minst sju gauper i kommunen nå, sier Holte. På bakgrunn av sammenfallende observasjoner i ulike deler av kommunen, mener de det dreier seg om to familiegrupper.

Flytter etter maten

Grunnen til at de har så god oversikt er at mange har blitt veldig bevisste på å rapportere. De oppfordrer ellers alle om å bli enda mer bevisst på dette, og da helst med en gang, ikke dager og uker i etterkant av observasjonen.

– Rapportering skal skje fortrinnsvis til SNO, eller eventuelt til oss, sier Holte.

Med tidligere- og alle observasjoner i fjor, mener karene det var ganske enkelt å forutsi hvor gaupeaktiviteten kom til å være utover vinteren.

Ikke overrasket

Karene er ikke overrasket over stor gaupeaktivitet, spesielt i områdene Stangvik og Åsskard. De har holdt på så lenge med dette at de nå ser et tydelig mønster. Og de har sett et helt annet mønster i år, da trekket ikke har vært øst/vest gjennom dalføret i Surnadal, men mer på Stangviksida og området rundt Strengen, samt Åsskard/Bøfjorden.

– I fjor var vi enige om at hovedaktiviteten i år ville bli i området Åsskard/Bøfjord/Snekvika og vest for Rv 65 mot Årnes, samt i Stangvika/Torvika og området rundt Strengen og Syltnebba. Dette har slått til. For når rådyra er borte her, flytter gaupa dit det er mat, altså områder med rådyr og ansamlinger av hjort med kalver. Og i nærområdet der den finner mat føder den valpene sine også, sier Holte.

– Tomt for rådyr

Fellingsstatistikken viser en dramatisk nedgang i rådyrbestanden. I 2007 ble det skutt 205 rådyr i Surnadal kommune, og siden har tallet gått raskt nedover. Fellingstallet i fjor var 38. Dette mener sporingsgruppa er et resultat av økning i gaupebestanden.

– De siste åra har vi ikke sett verken rådyr eller rådyrspor her vi jakter storvilt, og slik er det flere steder. Får gaupa fortsette er det snart kjemisk renset for rådyr. Gaupa er som spekkhoggere og kval som følger silda. Gaupa følger også etter maten, sier Heggem.

De kan blant annet framvise et 30-talls bilder av ei gaupe som spiser av en ung hjortebukk den har drept, så det er ikke bare rådyr og hjortekalver som er utsatt. Gaupa kan enkelt ligge lenge på samme plass når den har drept et dyr, og så lenge den har full kontroll er den rolig. Slik forklarer de blant annet den rolige gaupa det er tatt bilde av i stangvik de siste dagene.

– Viltnemnda bør i alle fall være våkne på at vi nå har fått en tredjepart med på hjorteviltforvaltninga, sier Holte.

Frykter sauemassakre

Karene tenker nå spesielt på alle som snart skal slippe sauene sine ut av fjøset.

– Bare på Kvanne/Nordvik skal det ut totalt 700 sauer og lam i år, så sauebønder må være obs. Gaupa bærer med seg drepte lam, derfor er det vanskelig å dokumentere dette. Oppfordrer derfor om å kjøpe viltkamera og «være på hugget» med rapportering, sier Holte.

I starten, da gaupa kom hit, syntes karene det var en opplevelse å se dette vakre dyret. Men sommeren og høsten 2009 mener de det «tok helt av», og at det spesielt i 2013 og 2014 har eskalert.

– Vi vil understreke at vi ikke er rovdyrhatere, men dersom gaupebestanden ikke blir holdt i sjakk, så er de snart øverst på næringsstigen og gjør som de vil, sier Holte.

Mange gauper sett

Det har vært dårlige sporingsforhold i to vintre, og dermed færre sporinger enn «normalt». Tidligere er det totalt innrapportert rundt 50 observasjoner årlig med bilder, sporinger og synsobservasjoner, og hittil denne sesongen (13/14) er det rapportert rundt 30 observasjoner.

– I sesongen 2013/2014 har det blitt en reinhekla «eksplosjon», mener Holte. Han legger til at det fram til mandag denne uka er rapportert 14 synsobservasjoner, tre viltkamerabilder og 15 sporinger. (I tillegg kommer observasjonen med bilder fra Stangvik igjen mandag kveld).

Observasjoner 2013/14- sesongen: Synsobservasjoner: 18. august; En gaupe på Haugaskaret mellom Settemsdal og Betna, 22. oktober; liten gaupe sett ved Hakstad i Bæverfjord, 2. november; en gaupe sett i Snekvika Solem, 1. desember; sett- og tatt bilde av en gaupe på Bølandet, samt bilde med tre gauper utafor Surnadalsøra i romjula 2013.

-To familiegrupper

Den 5. januar i år; en gaupe sett i Bæverdalen, 3. mars; stor gaupe sett ved Bele om morgenen, og samme kveld ble tre gauper sett i Stangvik. I tillegg ble det sett gaupe ved Todalskirka den 8. og 12. mars, sistnevnte klokka 12 på dagen. Og like etter klokka sju morgenen etter, den 13. mars, ble det sett to gauper på Dragset i Bøfjorden.

– Derfor mener vi at det er to familiegrupper, en i Åsskardområdet og en på Kvannesida. I Surnadal kommune, med tilstøtende Halsa/Valsøyfjord er vi helt sikre på at det nå er minst sju gauper, sier Holte. Han ber alle, også i Halsa/Valsøyfjord, om å bli enda mer bevisst på å rapportere.

Siste uka: 28. mars ble en gaupe sett i Todalen igjen og 30.- og 31. mars ble altså en gaupe i Stangvik sett og fotografert.

I tillegg til synsobservasjonene kommer flere sporinger fra november til jul i 2013, blant annet på Skjermo, i Bøvraslia, på Øye, Tellesbø, og i «baklia» fra Bøvra retning Hamnesfjorden.

Tre skutt, en ihelkjørt

Det ble skutt en gaupe under jakt i 2010 og en i 2011. Det ble i tillegg gitt tillatelse til uttak av to skadedyr på Kvanne i 2011, og en av disse ble tatt ut. Etter dette har det ikke vært tillatt jakt på gaupe i området her.

– Det ble også ihjelkjørt en hunngaupe på Årnes den 27. januar 2013, en halvannet år gammel gaupe som da hadde født. Da gikk det igjen en unge her, som etter hvert fikk besøk av en tante- eller onkel, samt en stor hanngaupe, forteller Holte.

Se også:

Stadfester familiegruppa med video,

og bildene av gaupa som flere ganger har besøkt Else Margrethe Haugen i Stangvik denne uka:

Knipset gaupa og Nytt gaupebesøk