Viltnemndleder Ragnar Halle har fått både positive og negative reaksjoner, etter at han uttalte seg om gaupe og rovdyr i fredagens Driva. Men han vil gjerne presisere at han ikke tillegger gaupa all skyld for at rådyra blir borte, slik det kan oppfattes i artikkelen.

– Dette er et sammensatt problem, og vi kan ikke skylde bare på gaupa alene. Gaupa er en av årsakene, men til dels harde vintre, samt rev og andre predatorer skal også ha sin del av skylda for at rådyrbestanden i kommunen har gått mye ned de siste åra, sier han. – For ikke å glemme slåmaskin og slåttearbeid, det er mange rådyrkje som forsvinner i forbindelse med grasproduksjon.

Halle står likevel fast ved sin uttalelse om at han ikke ønsker verken gaupe eller andre rovdyr i kommunen.

– Vi har hatt problemer med rovdyr i generasjoner i Norge, og disse trenger vi egentlig ikke. Jeg er ikke enig i rovdyrforliket, jeg vil ha levende bygder med kulturlandskap og levende drift, sier han.

Tror på to familier

Til tross for at Statens naturoppsyn (SNO) per i dag ikke har grunnlag for å bekrefte mer enn en gaupefamilie, mistenker også Halle at det dreier seg om to familiegrupper.

– Da tenker jeg ikke bare på Surnadal, men hele rovdyrregion 6, nord for Driva. Vanskelig å vite dette sikkert, men på bakgrunn av alle observasjoner og ulike bilder som er tatt, mener jeg det må dreie seg om to familiegrupper, sier han. Her legger han til at sjøl om SNO gjør det de kan for å påvise gaupe, så har dårlige sporingsforhold de siste to vintrene har gjort det vanskelig for dem å stadfeste mer enn det som er gjort.

Jerven tar mest

Snart skal sauene slippes ut på beite, og med flere gauper i området, i tillegg til ørn, rev og andre predatorer, kan dette bli en utfordrende tid for sauebønder, tror Halle.

– Når det gjelder sauer og lam er også alveld et betydelig problem, og en av årsakene til at sauer forsvinner om sommeren, sier Halle.

I 2011 ble det utbetalt erstatning for 20 lam tatt av gaupe i Surnadal kommune. Den gang herjet gaupa på innmark og ble «tatt på fersken» i saueflokken flere ganger. Det ble så gitt tillatelse til skadeuttak, med påfølgende felling få timer seinere.

De to siste åra er det imidlertid ikke utbetalt erstatning for noen sau/lam tatt av gaupe i Surnadal. Noe av årsaka kan ligge i at dette er vanskelig å dokumentere, men det er likevel jerven som tar mest sau. Fra 2011–2013 ble det i Surnadal erstattet 29 sauer og 546 lam tatt av jerv, ifølge Rovbase.no.

Roser revejegerne

Når det gjelder andre predatorer mener Halle at blant annet revebestanden er altfor stor, og det i dag er altfor få som driver aktiv forvaltning av disse.

– De som fortsatt jobber med å redusere blant annet revebestanden fortjener skryt, de gjør en kjempejobb. Reven er hard mot rådyrkje, og det ville vært enda mindre rådyr dersom ikke noen forvaltet slike predatorer som reven, sier han.

Det er ikke anledning til å gi skuddpremie gjennom viltfond eller kommunen, men flere steder utbetaler sauelagene skuddpremie på rev.

Viltnemndlederen berømmer ellers Surnadal Jeger- og Fiskerforening og alle frivillige som deltar på sporing etter gaupa.

– Det er hovedsakelig gjennom sporingen at antall gauper må dokumenteres, sier han.