Leder i Norsk bonde- og småbrukarlag frykter at beitesesongen 2014 blir preget av rekordhøye tap bl.a. som en følge av norsk ulveforvaltning og endringer i den svenske forvaltningen.

I en pressemelding sier hun:

- Jeg frykter at vi kan få en rekordhøy “innvandring” av ungulver fra Sverige.  Det er derfor helt avgjørende at forvaltningen følger opp rovviltforliket.  Både i 2011, 2012 og 2013 fikk vi ulv i beiteprioriterte områder, søknad om felling ble avslått, med den følge at store skader og dyrelidelser oppsto.

Hun viser til at Rovdata har registrert mellom 65 og 73 ulver i Norge, og det før "innvandringen" av ungulver har startet.

I juni 2013 spurte Norsk Sau og Geit, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og småbrukarlag samme spørsmål til de parlamentariske lederne på Stortinget:

”Er det i samsvar med deres forståelse av rovviltforliket pkt. 2.2.19, når det  ikke tillates uttak av ulv  i prioriterte beiteområder, før skade oppstår?”

Erna Solberg (H) svarte:

- Det er ikke i samsvar med vår forståelse av rovviltforliket når det ikke tillates uttak av ulv i prioriterte beiteområder før skade oppstår.

Ifølge Rovdata er det nå påvist ulv i sju fylker i Norge. Et beitelag i Buskerud søkte i mars om uttak av ulv i sitt beiteområde. Miljødirektoratet svarte:

“Miljødirektoratet er kjent med at det er gjort observasjoner av ulv i beiteområdet til Finnemarka beitelag i 2014. Direktoratet vil fremover gjøre fortløpende vurderinger av hvilke områder som kan være aktuelle for uttak av ulv. Det er gitt oppdrag til Statens naturoppsyn (SNO) om å gjøre en ekstra innsats på sporing av ulv i dette området, for å forsøke å kartlegge hvorvidt ulven oppholder seg i området enda. SNO melder fortløpende inn sine observasjoner i felt.”

- Dette dokumenterer at forvaltningen ikke følger opp rovviltforliket og politikernes forståelse av dette.  Det er i ferd med å utvikle seg en sterk mistillit mellom beitebrukere og forvaltning, sier Furuberg, og spør:

- Nå må politikerne gå inn og rydde opp. Hvor er gjennomføringskraften til statsminister Erna Solberg?