Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjennomført kartlegging av kvikkleiresoner med hensyn på store skred. Kartlagte områder dekker deler av Eide, Fræna, Gjemnes, Molde, Nesset og Tingvoll kommuner, heter det i en pressemelding.

Videre heter det, det er til sammen kartlagt 12 kvikkleiresoner i kommunene Molde, Gjemnes, Nesset og Tingvoll. Fem soner har middels faregrad og ingen soner er i høyeste risikoklasser. I Eide og Fræna ble det ikke funnet kvikkleiresoner.

- Det viktigste vi gjør for å unngå skred er å kartlegge og deretter å informere om hvordan man unngår å utløse skred. Kvikkleirekartene vi lager er et viktig verktøy for blant annet kommuner og grunneiere, sier direktør for skred- og vassdragsavdelingen i NVE, Anne Britt Leifseth.

Ved aktiv bruk av kartene kan kommunen forhindre aktivitet som kan utløse skred i områdene. I tillegg vil grunneiere med kunnskap om lokale forhold kunne følge med på om situasjonen endrer seg over tid, for eksempel om elva graver eller ved bygge- eller graveaktivitet i området.

Dette er en oversiktskartlegging for å avdekke potensielt skredfarlige store kvikkleireforekomster. For å avdekke reell fare må man gjøre mer detaljerte undersøkelser.

- Det er viktig å være klar over at det vil kunne være kvikkleire også utenfor de kartlagte kvikkleiresonene. Både kommunen og grunneiere må ta høyde for det i områdene rundt sonene, sier Leifseth.

- Mange spør om det er trygt å bo på kvikkleire. Så lenge det ikke foregår ukontrollert byggeaktivitet, graving eller at elva graver, så er det liten sannsynlighet for at et skred utløses, sier Leifseth.

For alle kvikkleiresoner som er kartlagt i Norge gjøres en samlet vurdering av hvor NVE skal gjøre mer detaljerte utredninger. Disse utredningene retter seg mot eksisterende bebyggelse og infrastruktur og ender opp i en vurdering av behov for sikringstiltak.

- See more at: https://www.ntbinfo.no/release?releaseId=4039598#sthash.lWWQexIV.dpuf