«Hopp i havet» er en farsott som nå brer om seg på Facebook. For mange den reineste galskap, mens det er helt normalt for andre.

Til tross for nordlige breddegrader har uvanlig mange allerede gjort unna årets første utendørsbad. «Hopp i havet» er en trend som har eksplodert den siste tida.

Som navnet tilsier går dette ut på å utfordre hverandre til å ta en dukkert i sjø eller vann, til tross for at snøen ligger langt nedover liene. Seansen skal filmes og legges ut på Facebook, der badenymfene videre utfordrer andre igjen.

Og det er ikke få slike badevideoer som er utlagt de siste ukene. Filmene viser både lensmann og prest, storkar og litjkar, gammel og ung, kvinner og menn ifra alle kommuner.

Folk vil tydeligvis ikke vil bli stemplet som pingler, og kaster seg derfor ut i bølgene med mer eller mindre skrekkblandet fryd og sjokkartede smertehyl. Og den som ikke tar utfordringen og hiver seg uti innen et døgn, blir skyldig utfordreren noe, som for eksempel en flaske vin.

Sunndalsordfører Ståle Refstie tok utfordringen med et smil og gjorde unna årets første bad i helga. Kollega Mons Otnes i Surnadal har derimot ingen planer om å hoppe i fjorden, tross flere utfordringer.

– Bad den som vil for meg, men jeg gjør det ikke. De som vil ha fylt opp private barskap på å utfordre andre kan heller støtte Kreftforeninga med 200 kroner, svarer han utfordrerne på Facebook. Og nettopp det er det faktisk mange som gjør. (Se nederst i artikkelen).

– Helt normalt

– Galskap!, tordner noen om badefarsotten. – Helt normalt, smiler andre. Og «andre» i akkurat dette tilfellet er kunstneren Inga Dalsegg, som svært gjerne tar en tidlig vårdukkert. Inga bader ikke fordi det er en Facebook-trend, men fordi dette for henne er en helt normal våraktivitet.

– Alle som kjenner meg vet at det er helt normalt for meg å bade tidlig. Eneste forskjellen denne gangen var at badingen ble filmet. Jeg synes ellers det er mange Facebook-trender som er dummere enn å gå ut og bade, så lenge folk følger normale «badevettregler», sier hun.

Det var søndag at Dalsegg ble utfordret til å hoppe i havet, og hun lot seg slett ikke be to ganger. I en stilfull retro 50-tallsbikini troppet kunstneren opp, vadet ut og la på svøm. Ikke i havet, men i Igltjønna i Rindal.

Og bare så det er sagt; i Igltjønna er det slett ikke noen bedre badetemperatur enn i sjøen, tvert imot! Likevel viser videosnutten at Inga glir ut i tjønna, helt uten verken kuldehyl eller smertebrøl, kun smil og glede, som om det var en helt vanlig, varm sommerdag. Naturligvis sendte hun utfordringen videre, sjøl om «straffen» for å ikke gjennomføre var av den hyggelige sorten; nemlig en helaften sammen med henne og noen flasker Cava.

Første bikiniintervju

Men som om det ikke var nok med et søndagsbad, tok Dalsegg glatt en reprise på utfordringen mandag, etter forespørsel fra Driva.

Presset mellom et møte og kunstundervisningen troppet hun på ny opp ved tjønna iført badetøy. Vanntemperaturen ble ikke målt, men fire timer tidligere viste i alle fall kvikksølvet fire-fem minusgrader i lufta i Rindal.

– Jeg har aldri vært redd for vann, det er bare forfriskende det. Men dette er i alle fall første gang jeg stiller til intervju i badekåpe og bikini, ler den fargerike rindalingen.

Hun skjønner ikke helt greia med at folk løfter armene når de går uti det kalde vannet.

– Akkurat som om det blir varmere av å løfte hendene!? Det er vel steder på kroppen som merker kulda atskillig bedre enn hendene, for å si det sånn, ler hun.

Hun legger til at hun for øvrig har mer tro på å gå i vannet enn å gå på vannet.

– Ligger mer for meg som humanist/ateist det vet du.

Svømte til musikk

Helt fra barndommen av var Inga tidlig ute med bading om våren, den gang sammen med søsteren Elin. Og det var alltid en regel om minst tre svømmetak, og den regelen gjelder fortsatt.

– Vi hadde alltid som et mål å bade før russen, som altså skulle bade før 1. mai. Husker faren til en venninne kjøpte seg fotoapparat der datoen var synlig på bildet. Da ble det om å gjøre å få henne med for å ta bilder av oss for å dokumentere datoen, forteller hun.

Etter en skulderoperasjon er det også terapi for Inga å svømme, i tillegg til å gå på ski. Derfor svømmer hun mye og ofte, både alene og sammen med andre. Da er det helt over Igltjønna og tilbake som gjelder.

– En gang var det en tilstelning med masse folk her da jeg kom hit, og da jeg vrengte av meg klærne og la på svøm satt alle og kikket etter meg. Oldtimers spilte på scena her da, og for å si det sånn så bader jeg ofte her, men ikke så ofte til musikk, smiler hun.

Bikiniintervjuet er over og Inga vasser ut i tjønna og svømmer en runde til ære for fotografen, før hun dryppende og smilende kommer opp igjen og tuller håndkleet rundt seg. Som det vakreste maleri, med knallblå himmel, «stekende vårsol», flere plussgrader, klart og fint vann, med grønnskjær liene og snø langt nedover fjella. Den eneste som klager høylydt denne dagen er lomen, som svømmer parvis fram og tilbake på motsatt side av tjønna. Men det er i alle fall en våken lærer som underviser kunstelevene sine litt seinere på ettermiddagen...

Penger i kassa

Enkelte advarer sterkt mot Facebooktrenden med å hoppe i havet, og et par dødsfall siste uka mistenkes å være en følge av denne farsotten.

Å bli skyldig vin eller annen alkohol dersom en ikke tar imot utfordringen og gjennomfører er heller ikke bra, mener mange.

Likevel er det mange som er glade for fenomenet som nå sprer seg som ild i tørt gress på sosiale medier. «Hopp i havet-trenden» fører nemlig til penger i kassa til ulike organisasjoner, som Kreftforeningen. De som takker nei til utfordringen om å hoppe i havet blir gjerne skyldig en flaske rødvin eller liknende, men stadig flere oppfordrer nå heller til å gi en gave til et veldedig formål. Og bare i løpet av den siste helga kom det inn over 170.000 kroner til Kreftforeninga. Tirsdag har beløpet allerede økt til 400 000 kroner.

- Bruk sunn fornuft

Trenden skal opprinnelig ha startet på Færøyene, men utfordringene har spredt seg i alle himmelretninger den siste tida.

Lege i Surnadal Jørn Tage Angvik vil ikke kalle det farlig å bade i det kalde vannet, forutsatt at en er normalt sunn og frisk.

– Har man en hjertesykdom eller annen sjukdom bør man være forsiktig, men dersom en er sunn og frisk går det nok helt greit å bade nå. Men man må naturligvis bruke sunn fornuft og ta forholdsregler, som for eksempel å ha andre til stede når en bader. Det er ellers viktig å vite hva man driver med, sier Angvik.

Han anbefaler gradvis tilvenning på iskaldt vann, og presiserer også at man ikke bør bade i iskaldt vann når man er alkoholpåvirket, da dette fører til raskere nedkjøling.

Sjøl om sønnen hans har tatt utfordringen og badet, har han ikke sjøl blitt utfordret til å hoppe i havet enda. Men Angvik ser ikke helt bort ifra at han ville tatt den utfordringen på strak arm.

– Jeg har badet tidlig før, og enda tidligere enn dette, så jeg ser ikke helt bort ifra at jeg ville ha gjort det nei, ler han.