Sang rundt leirbålet, kurs i kart og kompass. Gjemsel, bygging av trehytte og «boksen går». Nye venner og hvisking mellom sengene i sovesalen. Husker du følelsen av å være på leirskole? I sommer kan du gjenoppleve den gode stemningen.

Underleir

De kaller seg Øksendal Godlynte Voksenleirskole – Underleir, gjengen som i slutten av juli inviterer til ei uke fylt med «barndommens gleder». For alle som er lei av å være ansvarlige voksenpersoner. Som har lyst til å lære seg å hogge ved med øks, danse bygdesving, sylte, safte, bake brød i vedfyrt steinovn, tørrmure med naturstein, spille sjakk, fotball og jordball – og mye mer.

– Dra på Underleir, så sørger vi for tak over hodet og mat på fat, alt du trenger er å ha det gøy og være hyggelig! Prøv noe nytt, eller bli bedre på noe gammelt. Skaff deg nye venner rundt leirbålet, bygg hytte i trærne og snik i buskene på skattejakt. Alt kan skje, lover gjengen som de siste månedene har vært i sving for å få på plass et program for arrangementet.

Tok av

Det var Eir Husby fra Øksendal som først fikk ideen.

– Jeg har mange rare ideer, humrer hun sjøl på telefon fra hovedstaden. Husby kommer opprinnelig fra Øksendal, men er atskillige døgn i året på reisefot som følge av en hektisk arbeidshverdag i selskapet Soleis. Det hender hun på fritida drømmer om roligere tempo, om å komme seg bort fra asfaltlivet og tettere på naturen, på de andre verdiene, de som virkelig teller. Sjølgjort. Sjølberga.

– Jeg har lenge snakket om og ønsket meg en slags ny hippietid, sier Husby.

Hun luftet først tankene sine på Underskog.no – et lukket sosialt nettverk med fokus på norsk kulturliv.

– Så var det plutselig mange – kanskje femti-seksti personer – som engasjerte seg. Og som syntes dette her hørtes spennende ut. Da var det vanskelig å snu!

Husby forteller at hun har fått mange tilbakemeldinger fra folk som liker ideen. Fra Oslo. Trondheim. Men også lokalt. På Underleirs Facebookside er det stadig flere som melder sin interesse og blir med i gruppa. Arrangørene oppfordrer folk til å invitere med seg andre litt som en «venners venner-fest».

– Så ikke inviter noen du ikke sjøl ville likt å henge med døgnet rundt, i ei hel uke. Inviter de folka du virkelig vil synge rundt leirbålet med, de folka som hjelper deg opp når du har trillet ned bakken og passer på at det er en varm pølse igjen til deg, sjøl om du kommer 30 minutt seinere enn alle andre. De er de folka vi vil ha med oss på den godlynte leirskolen vår!, sier de.

I øyeblikket

– Det er veldig mange som liker tanken på å få være barnslige, lekne, få bruke seg sjøl på en annen måte. Slippe å tenke på å organisere noe, på overnatting eller mat. Å få lov til å legge fra seg mobiltelefonen og alt ansvaret et øyeblikk og bare være til stede i øyeblikket. Slik vi var da vi var barn, sier Husby.

Leirskolen skal foregå på Phillipshaugen i Øksendal fra 20. til 27. juli. Det er plass til 70 personer som vil overnatte, og enda noen flere til måltidene. Det varierer hvor mange det er plass til på kursene, men Husby forteller at det legges opp til at også lokalbefolkninga spontant kan velge å hive seg med på det som skjer.

Hun understreker at hele arrangementet vil bære preg av å være en «bygdekulturfestival».

– Det handler om å løfte fram slikt vi ofte kan her på bygda. Ting vi kanskje tar som en selvfølge. Det er en anerkjennelse av at det finnes mye kunnskap hos folk i bygdene som en ikke har i byene, og som det nå er en stadig økende interesse for også i mer urbane strøk. Det skal vi være stolte over, understreker Husby.

Bidra?

Arrangørene er ikke helt i mål med programmet. De ønsker kontakt med flere som kan bidra til kurs eller aktiviteter. Ideer tas imot med stor takk. Arrangørene tar også imot andre tjenester – sjåfører og kokker er for eksempel særs velkomne til å ta kontakt.

De håper også på økonomisk støtte, og søknader er sendt både fylket og kommunen. Sponsorer håper de også å få på plass etter hvert. Samtidig understrekes det at arrangementet ikke skal ha noe stort budsjett. Her er det snakk om spleising og dugnad.

At deltakerne tar i et tak der det trengs. Alle må være forberedt på å måtte stille opp på et skift som «ordenselev» i løpet av oppholdet – og hjelpe til med å lage mat, rydde eller assistere en kursholder med praktiske gjøremål.

Mer info hos Underleir.no og hos arrangementets Facebookside.