Feiret med stortog

Grendene koblet seg på toget på Skei.

Riktignok var det bare Stangvik skolekrets som i sin helhet deltok i stortoget av grendeskolene. Litt lekkasje fra de andre kretsene kan det kanskje ha vært, men uansett toget var det største på lenge.

– Invitasjonen gikk ut til alle grendene om å være med i stortog 200. årsdagen for grunnloven til ære, men har forståelse for at de holder på egne tradisjoner, sier leder for grunnlovsjubileet i Surnadal, Lilly Gunn Nyheim.

Været var godt og stemningen stor der barn og voksne toget fram fra Øye skule til plassen foran kulturhuset. Vane tro stoppet toget på stasjonen ved Surnadal sjukeheim, noe de eldre setter pris på hvert år.

Politiførstebetjent Ormset ledet an. tett fulgt av flaggborgen der både ordfører og varaordfører var med. Russen kretset rundt toget og blåset i sine fløyter i litt mindre antall i år enn tidligere.

– 1814 er kalt eit mirakelår. Eidsvoll var det første skrittet i arbeidet for nasjonal sjølvstendigheit og i arbeidet med å utvikle demokratiet, sa Nyheim i sin tale.

I sin tale snakket hun om grunnlovens tilkomst og dens betydning for Norges nasjonsbygging. Hun berørte også det Norge ikke bør være så stolt av ved den første grunnloven. Jødeparagrafen skulle lukke jøder ut av Norge. Nyheim er glad den forsvant og omfavnet det flerkulturelle Surnadal med bosetting av flyktninger.

– Dette gir oss mulegheita til å bli kjent med nye kulturer og den som veks opp blir betre førebudd på å møte dei multikulturelle samfunnene som vi i dag finn rundt om i landet og verden for øvrig. Velkommen skal de alle være til bygda vår, sa Nyheim

Under er video og øverst er en bildekarusell med 21 bilder dere kan bla gjennom. Fortsatt god 17. mai.

 

Mer å lese på Driva:
Siste nyheter

Få inn tørrhøyet!

Fare for torden og kraftige regnbyger.

Surnadalinger til topps

Bestetider til Jonas Aasbø og Berit Mogstad.

Olsokstevne i knallvær

Lørdagens olsokarrangement på Ålvundeid hadde værgudene på sin side.

Lett motorsykkel av vegen.

Fører sendt til sjukehus.

Utrykning til jordras

Fylkesvegen ikke sperret.

Genuin interesse for lokalhistorie ble ny bok

Einar Oterholm i Halsa er i mål med en ny bok, denne gangen «Kleivsetsjyn og Plassasjyn – Historie og båtar».

Tre skytestevner samtidig

Skytterlagene i Surnadal kjører tradisjonelt trippelstevne som oppkjøring til Landsskytterstevnet.

Kortreist og hjemmelaget

Noen nyter sola fra strandkanten, mens Solvår Halset og Helge Sundli tilbringer dagene på ekrene med hver sin rive i hånden.

Dramatisk start på ferien for nessetgjelding:

Slapp uskadd fra jordskjelvet

– Hele murbygningen ristet, forteller Terje Tjelle fra Tjelle i Nesset. Han kom uskadd fra jordskjelvet som natt til fredag rammet ferieøya Kos.

Sunndal Boligbyggelag på stø kurs:

Verdsetter det lokale

Sunnbo er forretnings- fører for boligselskaper i sju kommuner – og forvalter en boligmasse med en verdi på nærmere tre milliarder kroner.

Omsatte mest i fylket

Forrige uke omsatte Extra i Surnadal mest av alle Extra-butikkene i fylket. Matvare-butikken øker i motsetning til andre omsetninga fra i fjor. Gråværet slår ulikt ut for handelsstanden i Surnadal.

Bokhandelen i Amfi Sunndal inn i ny kjede

Fra Notabene til Ark

Den tradisjonsrike bokhandelen i Sunndal får nå ny tilhørighet i Norges største bokhandlerkjede.

Håper på fullt hus:

Borgersrud til Sunndal

– Vi gleder oss stort, dette er nok et høydepunkt i år, sier Håvard Aune ved Rallarn Pub og Scene.

Høye kommunale avgifter:

Rindal i avgiftstoppen

Betaler mye for rensing av kloakk.

Bli med til «Norges vakreste dal»: Innerdalen

Ekte opplevelser i kø

– Mange har Innerdals-tårnet som mål for turen hit, men vi anbefaler like gjerne Renndølskammen, om du har høydeskrekk. Det er en like fin tur, sier Eystein Opdøl.