Riktignok var det bare Stangvik skolekrets som i sin helhet deltok i stortoget av grendeskolene. Litt lekkasje fra de andre kretsene kan det kanskje ha vært, men uansett toget var det største på lenge.

– Invitasjonen gikk ut til alle grendene om å være med i stortog 200. årsdagen for grunnloven til ære, men har forståelse for at de holder på egne tradisjoner, sier leder for grunnlovsjubileet i Surnadal, Lilly Gunn Nyheim.

Været var godt og stemningen stor der barn og voksne toget fram fra Øye skule til plassen foran kulturhuset. Vane tro stoppet toget på stasjonen ved Surnadal sjukeheim, noe de eldre setter pris på hvert år.

Politiførstebetjent Ormset ledet an. tett fulgt av flaggborgen der både ordfører og varaordfører var med. Russen kretset rundt toget og blåset i sine fløyter i litt mindre antall i år enn tidligere.

– 1814 er kalt eit mirakelår. Eidsvoll var det første skrittet i arbeidet for nasjonal sjølvstendigheit og i arbeidet med å utvikle demokratiet, sa Nyheim i sin tale.

I sin tale snakket hun om grunnlovens tilkomst og dens betydning for Norges nasjonsbygging. Hun berørte også det Norge ikke bør være så stolt av ved den første grunnloven. Jødeparagrafen skulle lukke jøder ut av Norge. Nyheim er glad den forsvant og omfavnet det flerkulturelle Surnadal med bosetting av flyktninger.

– Dette gir oss mulegheita til å bli kjent med nye kulturer og den som veks opp blir betre førebudd på å møte dei multikulturelle samfunnene som vi i dag finn rundt om i landet og verden for øvrig. Velkommen skal de alle være til bygda vår, sa Nyheim

Under er video og øverst er en bildekarusell med 21 bilder dere kan bla gjennom. Fortsatt god 17. mai.