Det er fisk på land i fiskekonkurransen som startet klokka 07.00 i Surna, og som nå er godt i gang.

Det er Ingebrigt Grimsmo som har tatt en laks i Øyehølen, og fisken er veid til 3,4 kilo ved hovedkontoret på Skei. Laksen ble tatt med flue.

-Grimsmo har fisket rundt 65 år i Surna, og er vel sannsynligvis den mest garvete fiskeren i elva, tror Øyvind Holte. Han forteller at en annen fisker hadde føling med fisk på første kastet ved det gamle brukaret ovenfor Brejkkøya da konkurransen startet i dag tidlig, men at det foreløpig ikke er landet flere. Men floa er oppe nå og det er sett flere laks på tur opp i elva her, så det er håp.

For å få premiesjekken på 30 000 kroner, og vinne tittelen Laksekonge, må laksen være over fem kilo.

Tas ikke fisk over fem kilo, blir premien 20 000 kroner, men ingen konge/dronning-tittel. Siste året det ikke ble kåret laksekonge var i 2010.

Den største laksen som er tatt i konkurransens historie er 11,9 kilo. Konkurransen varer helt til klokka 13.00, og vinneren kåres klokka 15, samtidig med premieutdelingen for Energikampen.

- 79 fiskere er med i konkurransen, og av disse er seks kvinner og åtte juniorer. Litt mindre enn normalt, men etter vær og temperatur er det likevel brukbart, sier leder i elveeigarlaget, Georg Solem.

Han forteller at det er både sett og tatt flere lakser de siste dagene og at fisket nå ser ut til å ta seg opp.

Når klokka nærmer seg 12 er det enda tatt kun en laks. Så da begynner det å haste, dersom noen skal kunne titulere seg som konge eller dronning under denne laksefestivalen.

Det andre bildet er av Øyvind Løkken, med laksen på 9 kilo som han tok i Gullaspollen fredag. Det er Jan Eide Larvik som har tatt bildet, og også han landet i går natt en laks på 6 kilo. Men disse laksene er altså ikke med i konkurransen.