Natt til i dag, onsdag, begynte hovedbygningen ved Halsa herregård, altså den gamle husmorskolen på Halsanaustan, å brenne.

- Operasjonssentralen fikk melding om brannen rundt klokka 03.20, og det var en forbipasserende som varslet. Bygget var helt overtent da brannvesen og politi kom til stedet, sier innsatsleder Olav Halse ved Surnadal og Rindal lensmannskontor.

Det skal ha pågått utbedringssarbeid på bygget, men det var ikke personer inne i bygget da brannen startet. Ambulansepersonell er likevel til stede, i likhet med de andre nødetatene.

Bygget er nå klokka 07.00 nesten brent helt ned til grunnen, og det vil pågå etterslukking utover dagen.

- Brannvesenet både fra Surnadal og Halsa var raskt på stedet etter at alarmen gikk, og ettersom hovedbygningen allerede var overtent, ble det i første omgang prioritert å berge internatet og stabburet som står få meter øst for hovedbygget, sier Eivind Henden, som er en av de frivillige brannmannskapene i Halsa.

- Et landemerke er borte

Halsaordfører Ola Rognskog har for tiden ferie, men var likevel på plass ved bygget allerede i firetida i natt. Det var et trist syn som møtte han.

- Dette var trasige greier ja. Husmorskolen har ligget her som et landemerke og preget landskapet i lang tid, så det blir rart at det ikke er her mer. Helt klart en hendelse vi godt kunne vært foruten, sier han.

Rognskog fikk vekket en butikkeier, og sørget for litt mat og drikke til alle de som er med på slukkingsarbeidet.

- Ja, å administrere litt forpleining har vært mitt lille bidrag oppi det her, sier han.

Vindstille

Det er helt vindstille i området, og det er ikke lenger noen fare for at nærliggende bygg skal ta fyr. Man er også heldig på det viset at det har kommet nedbør den siste tida, ettersom glør og mye varm aske daler ned i området rundt brannen.

Eiendommen med bygninger eies av Jomar Lie og Jan Birger Sivertsen gjennom firmaet Halsa Eiendom AS.

Det nedbrente bygget er fra siste del av 1940-tallet, og var oppført i bindingsverk, ikke tømmer. Derfor  brant det også så raskt ned.

Det er en god stund siden bygget ble brukt til noe, men etter skoletidas dager har det blant annet vært asylmottak her. Dette stengte til nyttår i 2012 og siden har det stått tomt.

Brannårsaken er foreløpig ukjent.

Se stor bildeserie her.