Inderøya i Trøndelag har sin gyldne omvei En spennende reise, full av aktører som tilbyr selvlagde produkt av høg kvalitet, innen både kunst, håndverk og lokal mat. De ulike produsentene som er med på opplegget er flinke til å anbefale hverandre, og har lyktes med. det. Tusenvis av turister kjører «Den gyldne omvei» hver sommer, og legger igjen mye penger på de ulike utsalgs- og spisestedene.

Nå håper aktørene bak «Matveien gjennom Sunndal og Nesset» på noe av den samme effekten. I disse dager gir de ut en brosjyre der de ni småskalaprodusentene presenterer seg.

Bente Svensli på Eidsøra har koordinert arbeidet med brosjyra. Hun mener det er et viktig grep som nå gjøres for slik å gjøre alle sterkere.

– Vi har sett litt på hvordan dette gjøres på Inderøya, og håper på noe av den samme effekten.

Svensli sier det er økonomisk støtte fra Sunndal Næringsselskap og Nesset Næringsforum som gjør det mulig å få ut brosjyra som skal legges ut på sentrale steder i Sunndal og Nesset.

–Brojyra er ment å være en guide for å finne fram til de ulike småskalaprodusentene i kommunene. Vi er ni bygdeperler som alle er vel verdt et besøk, oppfordrer Svensli.

De ulike aktørene er Vistdalsmat som profilerer seg på salg av tradisjonsretten Sekkjepåse. Den består av potet, fenalår, letthakket flesk og løk. Dette blir malt blandet og kokt. En gang fattigmannskost. I dag brukes sekkjeposen både til hverdag og som festmat.

Atelier 54–2 er en kombinasjon av syatelier og butikk. Butikken er åpen et par dager i uka. Enkel bevertning av dagens hjemmebakt serveres sammen med nykvernet kaffe. Salg av blant annet hjemmebakst, kaffe/te, garn, strikkepinner og kaffebønner.

Toven-egg er et gardsutsalg som selger egg fra eggbua. Gardsutsalget ligger på tunet på småbruket «Hamran» på Toven i Nesset. Frittgående høns med blant annet egg fra den eneste norske hønserasen, Jærhøns.

Mosbøen Gård i Øksendal har bakstetradisjoner fra langt tilbake i tid. Flatbrødene blir bakt etter gammel oppskrift, men blir krydret med rosmarin og kvernet havsalt. I tillegg til flatbrød selges det også lefser. Tynnlefser, tjukklefser, potetlefser og gode gammeldagse potetkaker. Åpent etter avtale.

Inner Gammelsetra består av de tre setrene heimer, Midter og Inner Gammelsetra. Setra drives for fullt om sommeren. Driverne av Inner gammelsetra i Grøvdalen er ungdommer i alderen 15–30 år. Selger kaffe og vafler og rømmegraut med spekemat til. Blant annet. Har også som oftest setersmør til salgs.

Torbuvollen med Stein Brubæk som vert ligger like ved Aursjøhytta. På setra serveres kaffe og lefse på setervollen. Brubæk driver også Brubrekken gardsmeieri med produksjon av hvit og brun ost, heimkinna smør og rømme. Det selges også geitost, pultost og gammelost. Melka kommer fra kurasene Sidet Trønder, Nordlandsfe og vestlandsk fjordfe.

Timian og Persille driver kafé i Amfisenteret på Sunndalsøra. Der vektlegges god heimelaget mat av gode råvarer. Har også catering.

Potetbua på Grøa er et selvbetjent utsalg med flere potetsalg, Smølagulrot og Smølakålrot. Fra totalen kommer det ferske egg på brett. I fryseren selges uløike middagsretter, brød lefse og marmelader. Blant annet.

Utistu på Gikling byr på gardsbutikk og skinnsøm på «Stabburet». Frittgående egg fra «Den gyldne høne». Kasjmirgeiter og kulturlandskapspleiere. Har flere andre produkt på garden.