Politiberedskapen er fortsatt forhøyet, men politiets tilstedeværelse vil gradvis trappes ned fra tirsdag. Det går fram i en pressemelding fra politiet mandag ettermiddag.

- Politidistriktene har nå fått en ny operasjonsordre basert på PSTs siste trusselvurdering. Ordren opprettholder bevæpning, men omfanget av tilstedeværelsen vil gradvis trappes ned fra tirsdag. Lokale vurderinger vil ligge til grunn for hvordan nedtrappingen vil foregå, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Politiets tiltak vil fra tirsdag i større grad dreie seg om etterretning og analyse, og grense- og utlendingskontroll.

De nasjonale beredskapsressursene vil fortsatt opprettholde sin beredskap i likhet med ressurser fra Forsvaret.

Politiet er fremdeles i stand til å skalere opp om situasjonen skulle tilsi det.

- Trygghetsskapende tiltak

Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, Benedicte Bjørnland, beskrev søndag trusselen mot Norge som noe redusert. Trusselbildet har ikke endret seg fra søndag til mandag.

– Situasjonen er fortsatt alvorlig og uavklart, og PST jobber med stor intensitet for å få den avklart, sier Bjørnland.

Det var onsdag formiddag politiet fikk informasjon om at noen planlegger å gjennomføre en aksjon mot Norge.

– Politiet må ta denne type informasjon på alvor, selv om det skulle vise seg senere at det ikke stemmer. Slik situasjonen fremstår nå, er det mer sannsynlig at det ikke skjer noe, enn at det skjer noe. Den forhøyede beredskapen er primært et trygghetsskapende tiltak, sier politidirektøren.

Grensekontroll

I forbindelse med økt nasjonal beredskap og politiets økte tilstedeværelse gjennomfører politiet økt personkontroll på territoriet inkludert nasjonale grenser.

Politiet understreker at dette ikke medfører krav om ID-dokumentasjon utover det som kreves i en normalsituasjon. Likevel anbefaler politiet å ta med pass til seg selv og sine barn for å gjøre en eventuell grensekontroll enklere og mer effektiv. Hvis man ikke har pass, skal man ikke bekymre seg for å få komme tilbake til Norge, men man må regne med at en grensekontroll kan ta noe lenger tid.

Kontrollen utføres av norsk politi i Norge, på steder og til tider basert på tilgjengelig kunnskap og operative vurderinger. Politiet har ikke anmodet andre land og/ eller aktører om bistand til kontrollaktivitet.