Nessetgjeldingene sa ja, men sunndalingene sa blankt nei. Resultatet av mandagens folkeavstemning viste at 49,1 prosent av nessetgjeldingene sa ja til Sunndal mens 41,1 prosent sa ja til å gå for en størst mulig romsdalskommune. 8,9 prosent av dem som stemte ønsket å fortsette som egen kommune.

Dette var bakteppet da prosjektgruppa for kommunereformen møttes for å diskutere situasjonen onsdag ettermiddag. Prosjektgruppa består av formannskapet, pluss Jan Ståle Alme og Ivar Trælvik fra henholdsvis Innbyggerlista og Fremskrittspartiet. Tillitsvalgte Sissel Ebbesen, Anita Storholt og rådmann Liv Husby er også fullverdige medlemmer i gruppa.

Kan bli alene

Ordfører Rolf Jonas Hurlen innledet med å fastslå at Sunndal har sagt sitt, og at Nesset også har vedtak om å forhandle med minst fire landkommuner om en størst mulig romsdalskommune. Han kunne tenke seg å ta en prat i retning Molde. Ordføreren viste til tidsfristene som er satt for å rapportere til fylkesmannen, og pekte på at det begynner å bli travelt for å komme fram til et resultat.

Arbeiderpartiets Toril Melheim Strand mente valgresultatet viser at det ikke er tvil om at de fleste i Nesset ikke ønsker å bli en del av en bykommune.

– Vi har fått tydelig svar og har fullført oppdraget vårt. Vi har sagt ja til Sunndal og kan bli stående som ufrivillig alene, sa Strand.

De aller fleste romsdalskommunene som var aktuelle i en storkommune med Molde som kommunesenter har sagt at de ønsker å fortsette som egen kommune.

– Ta timeout

Senterpartiets Edmund Morewood mente Nesset må legge seg på været og vente på hva som skjer i andre kommuner.

– Det må eventuelt komme opp et nytt alternativ. Nå står vi på nullalternativet fram til eventuelt noe nytt dukker opp, sa Morewood – og fikk støtte fra partifelle Kari Petrine Øverås. Det var en løsning som også Fremskrittsparteits Ivar Trælvik støttet.

– Vi har ikke noe alternativ å forhandle om. Vi er tilbake til start og vel så det. Sanner må innse at han har bommet og trenger mer kjøtt på beina. Ser ingen vits i å starte med forhandlinger med andre kommuner. Vi har kun Molde å forhandle med og har ikke kommunestyrevedtak som sier at vi kan gjøre det. Ta timeout, anbefalte Trælvik.

Svein Atle Roset (KrF) var opptatt av å ta hensyn til valgresultatet og ba gruppa tenke seg godt om. Han så ingen grunn til å springe skoa av seg allerede et par dager etter folkeavstemningen.

– Jeg synes ikke vi kan forhandle med noen før kommunestyret har fått sagt sitt i mai. Det blir feil om vi kommer med signal før kommunestyremøtet. La saka modnes fram til kommunestyret så ser vi  hva som skjer der. Vi kan til slutt bli stående som ufrivillig alene, sa Roset.

Ordfører Rolf Jonas Hurlen kunne nok ha tenkt seg å ta kontakt med andre kommuner for å lodde stemningen, men ble frarådet det. I tilfelle han gjør det fikk han klar beskjed om at det må være en tydelig rapporteringslinje til politikerne. Det var tydelig skepsis blant noen av de øvrige politikerne på at en slik kontakt kunne bli oppfattet som «underhånds» forhandlinger.

– Fylkesmannen kommer

Det var Edmund Morewood foreslo å be fylkesmannen om råd. Medlemmene i gruppa entes etter mye om og men om å be ordføreren invitere fylkesmannen til formannskapsmøtet 12. mai for å orientere og utveksle synspunkter med politikerne for vegen videre.

Assisterende fylkesmann Rigmor Brøste sier til Driva at det er en utfordring som fylkesmannen tar.

– Vi har forutsett at det kunne oppstå situasjoner som i Nesset, og er innstilt på å stille opp for en prat med de kommunene som ønsker det. Vi har alt fått henvendelser fra andre kommuner om å komme på besøk. Dette har kommunene også fått brev om. Det står i den bestillingslista som vi har sendt til kommunene. Vi ser at flere kommuner er i tvil om hvordan de skal tolke resultatet i folkeavstemningen. Vi stiller opp for dem som ber om det. Dette handler om samfunnsutvikling for mer enn den ene kommunen, sier Brøste.