I rundt 20 år har Gjemnes og Nesset drevet kulturskole sammen. Et vellykket samspill som har fungert godt for alle parter. I Nesset har mye av undervisningen foregått i den gamle realskolebygningen i Eidsvåg som har fungert som et levende kulturverksted for lag og foreninger. Den tida er nå forbi. Kulturskolen fått et eget ekstra godt isolert rom i det nye påbygget til Eidsvåg barne- og ungdomsskole. Der skal det undervises i ulike typer instrument og kunstfag. Undervisningen i dans foregår i andre lokaler.

– Framtidsrettet

Det var kulturkonsulent Turid L. Øverås som ønsket velkommen til markeringen der både representanter fra elevene, lærerne og kommunen var til stede.

Ordfører Rolf Jonas Hurlen fikk med hjelp av elever æren av å klippe den røde sammenstiftede snora som Turid L. Øverås presiserte var gjenbruk fra åpningen av en annen stor anledning i kommunen. Ordføreren ga uttrykk for glede over at kulturskolen har fått nye lokaler, og mente dette er en framtidsrettet løsning.

– I en så liten kommune som vår er det viktig å utnytte gode lokaliteter. Drømmen min er å se at det lyser fra vinduene her nesten til enhver tid. Jeg tror på stor aktivitet her, sa Hurlen.

Leier lærerkrefter

Edvin Eriksen har vært kulturskolerektor i en mannsalder. Først for skolen i Gjemnes. En jobb han fortsatte i også etter at den sammenslåtte skolen ble opprettet.

– Lars Kvalvåg, som var kirkeverge i Nesset, var sentral medspiller for å få kulturskolen på lufta, Kommunen manglet organist, og vi bestemte oss for å bygge opp ei stilling som var tiltenkt Erik Fostervoll. Han var under utdannelse på den tida. Erik har hele tiden i ettertid vært musikkskolelærer på deltid i kulturskolen.

Eriksen forteller at det er en utfordring å sikre at skolen til enhver tid har kvalifiserte lærere.

– Vi leier lærer fra operaen i Kristiansund til å undervise i dans. Vi har ikke undervisning i fiolin i Nesset for tida. Vi leier vi inn lærerkrefter fra Molde når behovet er der.

Populært kunstfag

Kulturskolerektoren forteller at kunstfag, der Brit Polden er lærer, er spesielt populært i Nesset for tida.

– Hvor mange elever har kulturskolen?

– Rundt 150. Elevtallet i grunnskolen er generelt synkende og det merker vi også i kulturskolen. Målet er at vi skal gi et tilbud til 20 prosent av grunnskoleelevene.

– Fornøyd med de nye lokalene?

– Kjempefornøyd. Det er en stor fordel for elevene å kunne gå rett fra skoleundervisningen over til kulturskolen. Dette blir bra. Vi må dele rommet med skolen det kommende skoleåret. På gammelskolen rådde vi grunnen alene, men dette kommer til å bli bra, sier Edvin Eriksen.