Kommunestyret har i dag, onsdag, vedtatt reguleringsplanen for Øksendalsøra - kommunehusområdet.

Flertallet på 24 gikk for innstillingen fra rådmannen for alternativ 2. Dette i tråd med vedtaket fattet i økonomi- og planutvalget i april.

Det betyr at det åpnes for to bygninger på Øksendalsøra, begge med to etasjer og parkeringskjeller. En ser for seg at dette vil gi plass til cirka fem boenheter.

Ville avvise planen

Tre stemte for et forslag framsatt av Jonny Meland (Ap).

Han ville ha med seg kommunestyret på å avvise reguleringsplanen, og be om at det blir fremmet ny reguleringsplan som angir den kommunale tomta på Øksendalsøra som friområde. Videre at dette området opparbeides til parkområde, til bruk for allmennheten.

- Jeg er ikke overrasket over vedtaket, men synes det var et poeng å synliggjøre motstanden, sier Meland etter vedtaket.

Han fikk med seg stemmene fra Erling Rød (Frp) og Eystein Opdøl (Sp) i kommunestyret.

Krevende

Reguleringsplanen for Øksendalsøra har vært ei krevende sak å lande, som har gått flere runder politisk. I kommunestyret påpekte flere at saka har vært grundig utredet, og at det har vært tatt hensyn til mange innspill i prosessen.

- Det hører med til sjeldenhetene at ei sak må behandles så mange ganger, sa Janne Merete Rimstad Seljebø (Ap). Hun mente to nybygg som skissert i planen ikke vil ødelegge idyllen på Øksendalsøra.

- Det er et leilighetsbygg, ja, men ikke et stort boligkompleks, slik en kanskje kan få inntrykk av, sa hun under debatten.

Arne Drøpping (KrF) argumenterte for at bruk er det beste vern, og viste også til at strandstedene og ørene rundt om tradisjonelt har vært tett bebygd. Han trakk fram Todalsøra og Surnadalsøra som eksempler. Samtidig la han ikke skjul på at det sterke engasjementet i saka har ført til at han har måttet tenke seg ekstra godt om.

- Jeg deler ikke den samme positiviteten, sa Meland da han la fram sitt forslag.

- Jeg mener det som er fint med Øksendalsøra i dag, er at det ikke er noen avvikende bygg som dominerer. Det sies at vi skal ta utgangspunkt i det gamle samvirkelagsbygget som lå på området. Men at det skal være en slags mal, synes jeg er oppsiktsvekkende, la han til.

Erling Rød (Frp) støttet Meland, og omtalte samvirkelagshuset som et stort, stygt hus. Han viste videre til at området nede ved kaia er mye brukt av folk i Øksendal, og at det er et verdifullt friområde.

- Det er en kjempeflott plass, og folk trives der.

Rød mente at det er få som kommer til å bruke området dersom nye bygninger oppføres på stedet, ettersom det blir tett på husveggene til folk.

Eystein Opdøl (Sp) var enig, og ga uttrykk for at det største bygget som reguleringsplanen åpner for, blir for dominerende.

- Samvirkelagsbygget fra 1920-tallet var et fremmedelement på Øksendalsøra den gangen det ble bygd også, påpekte han.

Utlyser konkurranse

- En skånsom og skjønnsom boligbyggeplan, mente derimot Erling Outzen (SV). Han viste også til at fylkeskonservatoren har trekt innsigelsen sin til reguleringsplanen.

- Saka er klar, og bør nå avsluttes med et endelig vedtak.

- Forslaget som foreligger, er et godt forslag, mente Synnøve Helland (Sp).

Hun la fram et oversendelsesforslag på vegne av eget parti, SV og Ap, som hun fikk med seg nesten hele kommunestyret på; at det skal utlyses en konkurranse når den kommunale tomta skal selges.

Noe lignende ble gjort i 2006, da kommunen skulle selge den attraktive tomta ved Skjøllend i sentrum: Det ble invitert til en konkurranse der det ble bedt om forslag til hvordan området skulle bygges ut. Den som vant konkurransen, fikk kjøpe tomta til en fastsatt pris.

Vedtaket ble fattet mot en stemme.

Ole Anders Andreassen (Ap) mente debatten i saka har gått en kule varm. Og han sa han reagerer på måten folk har uttrykt seg og oppført seg.

- Det har vært noe usaklig bruk av karakteristikker, det har blant annet vært snakket om "høyhus" og så videre. Det kjennetegner en debatt der folk har gått tom for argumenter når en havner på det nivået der.

Noe som fikk partifelle Meland til å tenne:

- Det største huset blir 11,75 meter over bakken. Det er ikke et lite hus, det er samme høyde som rådhuset her, omtrent. Det blir en stor, massiv bygning midt inne i småhusmiljøet, sa han, og mente det ikke skortet på argumenter.

Steinar Husby (V) ble erklært inhabil under behandlingen av saka.