Langrennssporten her i landet har slitt med et omdømmeproblem etter at Martin Johnsrud Sundby ble utestengt etter å ha brukt astmamedisinen Ventoline. Når det nå blir hevdet at også norske friske utøvere bruker denne medisinen, er det mange som reagerer sterkt på det.

Det var TV 2 som tidligere i uka meldte at norske langrennsløpere har fått tilbud om å bruke astmamedisin sjøl om de ikke har astma. Antidoping Norge er blant dem som har reagert på tv-kanalens opplysninger. Kritikken har vært sterk også fra Sverige og Finland. Adresseavisen siterer den finske antidopingsjefen som fordømmer den norske praksisen og kaller det doping.

«Etisk uforsvarlig»

Sveriges landslagslege Per Andersson sier til til Expressen at han synes det er feil å gi astmamedisin til et friskt menneske. – Det er etisk uforsvarlig, sier landslagslegen til avisa.

Langrennssjef Vidar Løfshus tilbakeviser kritikken.

– Det store og springende punktet er hva som menes med «friske» utøvere. Vi har aldri behandlet friske utøvere med medisin, sa Løvshus på en pressekonferanse torsdag. Langrennssjefen mener videre at Norges Skiforbund hele tida har hatt full åpenhet rundt temaet.

– Betenkelig

Ikke alle deler den virkelighetsforståelsen. Peder Hagen i Sunndal var en del av det norske landslaget i langrenn først på 80-tallet. Har har i mange år drevet Sunndal Sport, og holder seg oppdatert på det som skjer innen hans gamle idrettsgrein.

Hagen liker dårlig det negative fokuset bruken av astmamedisin har skapt for langrennssporten.

– Dersom det virkelig er slik at friske utøvere har fått astmamedisin er det svært betenkelig. Jeg konkurrerte på samme tid som Lars Erik Eriksen. Jeg husker han en gang kommenterte Oddvar Brå

– som var blant de første norske utøverne som fikk påvist astma.

– Før var vi sjuke – nå har alle astma, sa Eriksen da debatten rundt dette gikk tidlig på 80-tallet.

- På etterskudd

Peder Hagen viser til at langrenn er en vinteridrett der man både konkurrerer og trener i variabelt vær. En må regne med å være sjuk av og til.

Hagen mener skiforbundet er kommet på etterskudd i håndteringen av påstandene om at også friske norske langrennsløpere får astmamedisin.

– Saka har vært knølete håndtert. Når slike ting dukker opp handler det om å være i forkant. Den siste tids fokusering både på utestengelsen av Martin Johnsrud Sundby og den generelle bruken av astmamedisin i langrennssporten er svært uheldig for omdømmet til norsk langrenn.