Det framhevet styreleder i Sunndal Fotball, Gunnar Furu under torsdagens møte med lokalpressen. Etter et betydelig driftsunderskudd i 2015, er det blitt tatt grep, noe som har ført til et betydelig overskudd i 2016. Dette uten at det har gått ut over den sportslige satsinga. Fjorårets utgave av Hydro Cup var svært vellykka med en omsetning på om lag to millioner kroner og et overskudd på omkring en million. Åreomsetninga i 2016 var på ca. 5,1 millioner kroner. Fokus på økonomi er viktig også i 2017, sier Furu.

Ryddet i økonomien

Banksjef Jonny Engdahl, som representerer hovedsponsor i en årrekke, Sunndal Sparebank, gir sin fulle tilslutning til dette. Engdal viser til et langvarig samarbeid. I hvert fall de siste tjue åra har det vært et uavbrutt samarbeid. Dette har variert en god del – de siste ti årene har beløpet utgjort ca tre millioner kroner.

– Året 2016 har vært et ryddeår, da økonomien inntil da ikke var tilfredsstillende. Blant annet er det blitt ryddet opp i gammel gjeld, slik at en pr. i dag er ajour. Her har styret, med Gunnar Furu i spissen, gjort en god jobb. Det er blitt tatt en del tøffe – og viktige – tak. Dette har medført at gammel gjeld på om lag en million kroner nå er nedbetalt. Økonomien utgjør blodet i enhver organisasjon – og den må være på plass. Nå er blodårene gjenåpnet – all honnør til Sunndal Fotball for det! Det har skjedd mye bra det siste året. Mye å jobbe med også videre – Sunndal Fotball er på god veg. – Vi i Sunndal Sparebank er glad for at vi har en økonomi som gjør oss i stand til å støtte både Sunndal Fotballen, Ladyen og andre positive tiltak i hele vårt område, sier Engdahl.

God sportslig kontroll

Det sportslige er det god kontroll på. Trenere og lagledere er på plass – 30-35 er engasjert bare i barnefotballen – fra 12 år og nedover. Her er mye kompetanse og erfaring samlet, sier styreleder Furu.

Fra styret sin side er det uttalt mål at en i løpet av noen år skal bli nummer tre-klubb i kretsen. A-laget skal opp i tredje divisjon, mens damelaget skal befeste sin posisjon i andre divisjon. Videre er målet å hevde seg i toppen i aldersbestemte klasser. Men som kjent avgjøres opprykk eller ei av det som presteres på banen – det er ikke noe en bare kan vedta – og så kommer det av seg selv. Om det ikke skulle lykkes for herrelaget å rykke opp kommende sesong, så ligger målsettingen fast – opp en divisjon.

Hva må til for å lykkes?

Først og fremst må forholda legges til rette for A-lag og juniorlag. Videre må det satses på aldersbestemte spillere og å utvikle en god treningskultur. Videre er det viktig å legge forholda til rette for at motiverte spillere skal få anledning til å utvikle seg. Gode treningsmuligheter med kvalitet samt stimulering til egentrening er også viktig.

Det er også et mål å få spillere til å spille fotball lengre i SIL. Her er det viktig at man ikke «brenner alt kruttet» i for tidlig alder, samt å prøve å unngå overganger til toppklubber for tidlig. Sunndal må styre og ha ansvaret for utvikling av egne spillere – utvikling av spillere bør skje i egen klubb. I tillegg er samarbeid med toppklubber viktig.

Mer trening fra 15-årsalderen

Sunndal Fotball ønsker å motivere spillere til å trene mer – spesielt fra 15 år. Det er også viktig å etablere et godt treningstilbud med god kvalitet, slik at lagets spillere slipper belastning med reise en gang pr. uke til Molde eller Kristiansund. Det er også ønskelig å beholde spillerne lenger i Sunndal – unngå at de reiser ut for å gå på videregående skole. Klarer vi å få fram en spiller pr. år som er interessant for toppklubb, så betyr det at vi også har igjen mange spillere som er nesten like gode, sier Furu.

God anleggssituasjon

Når det gjelder anlegg og treningsmuligheter, så er man i Sunndal kommune usedvanlig godt stilt. Man har to fotballhaller – en i Ålvundfjord og en på Sunndalsøra, sportshall og kunstgressbane. Her er aktiviteten imponerende året rundt. I tillegg til alle frivillige som stiller opp, finner man også grunn til å framheve den tilrettelegginga som Sunndal kommune bidrar med.

Amfihallen fungerer bruksmessig veldig bra – men her er man ikke helt kommet i mål når det gjelder den finansielle biten. Denne driftes av et eget selskap – og her har Sunndal Sparebank bidratt i form av rentesubsidier.

Om fire måneder kommer deltakere fra et stort omland til den årlige Hydro Cup-turneringa. I år i en noe fornyet utgave – blant annet når det gjelder nye rutiner for påmelding med mere.

Opprykksbonus

Som et ekstra tillegg i den nye avtalen som er inngått mellom Sunndal Fotball og hovedsponsor Sunndal Sparebank er følgende tatt med:

Ved eventuelt opprykk utbetales en opprykksbonus på 50.000 kroner. Dette gjelder både damelaget og herrelaget.