Boka har fått tittelen «Landslaget» og med undertittel «Fra verdenstoppen til fotballens bakgård».

Løfaldli har tatt for seg tida under og etter Drillo, og intervjuet sentrale personer i Fotball-Norge som blant andre Ole Gunnar Solskjær, Ståle Solbakken og Stig Inge Bjørnebye – ærlige folk som ikke legger noe imellom når de beskriver endringene i landslaget etter generasjonen på 90-tallet.

Blant annet mener Løfaldli nedturen skyldes at landslaget mistet sin identitet ved å gå bort fra suksesskriteriene.

Rike og bortskjemte

I tillegg trekker han fram at det ble et mer kommersielt fokus både i klubbene og i forbundet.

- Da pengene strømmet inn til norsk fotball etter årtusenskiftet, ble fokuset endret fra sportslig utvikling til tribuneutbygging, dyre spillerkjøp og høye lønninger i norske klubber. Dette gikk utover talentarbeidet, sier han.

Forfatteren konstaterer etter mange intervju at det var en oppfatning ute blant folk at noen av fotballprofilene hadde blitt for rike og bortskjemte og satte seg sjøl foran laget.

Løfaldli mener at fotballgenerasjonen med John Carew og John Arne Riise i spissen hadde vel så store talenter som generasjonen før, med mange spillere på topplag ute i Europa.

Så har han søkt svar på hva som gjorde at dette laget ikke klarte å spille seg til sluttspill i EM og VM som på 90-tallet.

Hendelsen da Carew slo til Riise i spillerbussen og hvordan landslagsledelsen taklet dette er også tema i boka.

Og når folk uttaler seg ærlig, skaper det gjerne debatt – noe Løfaldli sjøl er godt fornøyd med.

Håper på fruktbar debatt

Og hvis debatten fører noe positivt med seg i etterkant, er ingenting bedre enn det.

– Vi fikk jo debatt om den forrige boka med Rosenborg og tida etter Eggen også, og det ser ikke ut til at Rosenborg har tatt skade av det, mener Løfaldli.

Det har vært en hektisk tid for Løfaldli etter bokslippet, blant annet med intervju og debatt på VG-TV.

Torsdag i neste uke er det mulig å møte forfatteren i Trondheim Folkebibliotek i samtale med tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen og tidligere generalsekretær i NFF Karen Espelund. Fotballsosiolog Arve Hjelseth er programleder.

Gullalderen i norsk herrefotball er tema, og sjølsagt vil innholdet i boka bli debattert.