Det var etter 2-2-kampen mot Frei tidligere i høst, da han skulle vurdere Eidsvåg sine kamper i sesonginnspurten, at Arnt Erik Aspås Brakstad mente Surnadal var et middelmådig lag uten de innlånte spillerne de hadde i en kort periode i sommer.

– Surnadal, borte, de var vel gode om sommeren, da de hadde alle de innlånte spillerne. Ellers er de vel et middelmådig lag, de også, sa Brakstad til Driva.

Det sitatet står han for - også etter 1-8-tapet for Surnadal lørdag.

– For å være ærlig, står jeg veldig på det. Jeg synes det var et svakt Surnadal - ikke svakt, men det er middelmådig. I forhold til Surnadal tidligere i år, er det der det dårligste laget de har. De har ikke noen profiler. Offensivt har de ikke en (Bjørnar) Dalsegg Sæter som bøtter inn mål. Nei, det var helt ok spillere, offensivt. Men det er ingen profiler. Man har et par gode spillere i (Stein) Todalshaug og en Ingebrigt (Løfaldli) som imponerte meg. Og så har de noen gode forsvarsspillere. Men det blir helt på det jevne i den divisjonen her, uten at vi skal snakke så mye selv når vi har gjort det sånn som vi har gjort, sier Brakstad.

Surnadal-trener Knut Ola Høvik så laget sitt skåre åtte mål mot Eidsvåg. Han er uenig med Brakstad.

– Hehe. Hvis han mener at det laget som ligger på fjerdeplass er et middelmådig lag, så tror jeg han tar alvorlig feil. Han må se på laget sitt selv, også. Ta det derfra, tror jeg. Vi er langt i fra noe middelmådig lag, svarer han. Og legger til:

– Vi har kanskje den største profilen i divisjonen, i Stein (Todalshaug). Vegar (Brøske), en midtstopper som scorer seks mål, det er ikke mange midtstoppere som scorer seks mål. Vi bygger jo et nytt lag, i år også. Vi har kanskje ikke de største profilene, men vi får opp folk. Ingebrigt kommer nå. Det kommer flere. Bare gi de litt tid, sier han.

Løfaldli imponerte

Èn ting var i hvert fall de to trenerne enige om etter kampslutt: Ingebrigt Løfaldli storspilte for Surnadal ute på banen. 18-åringen imponerte Eidsvåg-trener Brakstad, mens hjemmelagets trener mener han spilte sin beste kamp for året.

– Han var knallgod, sier Høvik.

Løfaldli satte punktum med Surnadals åttende scoring på overtid. Det ble en ren målfest for hjemmelaget i andre omgang. Lagene gikk nemlig til pause på stillingen 1-0 til Surnadal etter scoring av Sander Smevoll. For Eidsvågs del, var inngangen til kampen på lik måte som, stort sett, hele sesongen. Men – nok en gang - fikk de til slutt skrapet sammen et lag på elleve mann.

– Vi måtte leie inn folk som ikke spiller fotball til vanlig. Det at vi bare ligger under med 0-1 etter 53 minutter, er bare en bragd i seg selv, sier Brakstad, som nå, etter at det nå er helt sikkert at Eidsvåg rykker ned til 5. divisjon, har satt seg et nytt mål.

– Jeg har som mål om at vi skal klare oss gjennom 22 kamper uten å måtte trekke laget. Så det er fokus på det, sier han.

Mange mål å holde styr på

Sander Smevoll doblet Surnadals ledelse 53 minutter ut i kampen. Så reduserte Einar Olav Aspås Brakstad for Eidsvåg da han skjærte inn fra høyrekanten, før han skjøt ballen inn i nettmaskene. Så rant det inn i den andre enden - så mye, og så tett, at selv ikke Surnadal-trener Høvik klarte å ta Driva gjennom målene.

Sander Smevoll (3), Stein Todalshaug, Vegar Brøske (2), Lars Mogstad og Ingebrigt Løfaldli tegnet seg på scoringslisten. 8-1. Det ble mange mål å holde styr på.

– I andre omgang så løsnet det skikkelig, etter rundt 55-60 minutter. Vi får et ekstremt godt trøkk på de, vi presser de helt nedpå, og vi vinner igjen ballen hele tiden. Vi holder et trøkk på de over tid, samtidig som at det er mye mer presist i det vi gjør. Vi forstod jo at det kom til å løsne etter hvert, oppsummerer Høvik.

– Fotballen er hard

Tre serierunder gjenstår for Eidsvåg i 4. divisjon, hvis man tar med den utsatte kampen mot Vestnes Varfjell. Etter lørdagens ydmykelse mot Surnadal, er det ikke lenger noen tvil: Eidsvåg rykker ned til 5. divisjon etter 12 sesonger i 3.- og 4. divisjon. Bare for tre sesonger siden havnet «bruntrøyene» på 4. plass i 4. divisjon. Året før endte med andreplass, fem poeng bak Træff 2. Og i 2007 var Eidsvåg nummer sju i 3. divisjon. Etter flere tøffe bataljer, både i 3. - og 4. divisjon, mot «naboene» Surnadal og Sunndal, skal Eidsvåg i 2018 blant annet til Ålvundeid, Smøla og Bud.

– Det er ikke noe artig, det. Det er heller ikke et godt tegn. Men sånn er det jo. De har mistet mange, så det kom vel ikke som en bombe, slik som resultatene har gått deres sin vei i hele år. Det er synd, selvsagt. Men sånn er det. Fotballen er hard, sier Surnadal-trener Høvik.

Også Sunndal-trener Torgeir Ruud Ramsli finner ikke noe glede over at Eidsvåg tar turen ned.

– Vi ønsker jo selvsagt å være på et annet nivå enn Eidsvåg i fotball, men vi skulle gjerne sett at vi hadde spilt en divisjon høyere, og at Eidsvåg hadde holdt seg. Jeg finner ikke noe glede over at Eidsvåg rykker ned, nei, sier Ruud Ramsli.