Arnt Erik Aspås Brakstad får ikke fortsette som trener for Eidsvågs herrelag i fotball. Styret i Eidsvåg IL begrunner avgjørelsen med at de mener tiden er inne for en fornying av trenerkabalen.

– Styret i fotballgruppen har nå gjort en grundig og helhetlig vurdering der vi har kommet frem til at tiden nå er inne for en fornying av trenerkabalen til Eidsvåg Fotball sitt herrelag. Ut i fra det ser jeg på det her som en internsak. Så det er den kommentaren. Jeg har ikke lyst til å utdype det her noe mer, sier leder for fotballgruppen i Eidsvåg, Anders Stokkeland, til Driva.

- Har vært mye styr

For tre uker siden, seks dager etter Eidsvågs foreløpig siste kamp i 4. divisjon, fikk Brakstad beskjeden via telefon.

– Det var bare en telefon fra styrelederen, etter at de hadde holdt et styremøte. Det har vært mye styr i Eidsvåg den siste måneden. Enkelte i styret ville fjerne utgiftsposten «å lønne en trener», og enkelte har da overtatt hele styringen og overkjørt resten. De begrunnet det med spillersamtaler og den biten der - blant annet - at det var flertallet som ønsket en forandring. Men i ettertid har jeg fått meldinger fra samtlige utenom to-tre spillere der de ikke skjønner hva som menes med det, for de ønsket ikke noen forandring. Det er noe de (styret i Eidsvåg IL Fotball, journ.anm) bruker for å komme seg unna med, sier Brakstad.

Nedrykk og spillerflukt

Eidsvåg rykket i oktober ned til 5. divisjon etter en begredelig sesong i 4. divisjon. Laget havnet sist i avdelingen med kun ett poeng etter 22 seriekamper. Brakstad så frem til å stable sammen et nytt Eidsvåg-lag i 5. divisjon i 2018. Det får han ikke mulighet til.  I tillegg skal spillere som Einar Olav Aspås Brakstad, Tore Klokseth, Thomas Holmen, Vegard Opstad, Aleksander Aarø og Ådne Stubø også ha bestemt seg for å gi seg med Eidsvåg-fotballen etter styrets beslutning.

Brakstad forstår ikke klubbens avgjørelse.

 – Nei. De har ingen plan videre. Nå hadde de et grunnlag, med en god og lokal spillergruppe i 5. divisjon til neste år. De hadde en ung, lokal trener som ville begynne med trenerutdanning. Jeg hadde brent for dette her i mange år. Jeg ville fortsatt brent for dette her, jeg. Dette visste de også, at hvis jeg ikke kom til å fortsette så kom flere til å følge etter. Det har jo skjedd. Det visste de på forhånd. Nå står de egentlig på bar bakke. Alle som hadde masse erfaring fra 3.- og 4. divisjon har gitt seg. De står igjen med seniorspillere med mindre erfaring og unggutter som kanskje ikke blir så interessert nå som de beste medspillerne deres slutter. Ungguttene har jo sine ambisjoner de også, så det kan ikke være artig for de det, sier han.

– Hvis du skal sette ord på det, mener du at Eidsvåg IL graver sin egen grav, her?

– Ja, ingen tvil om det. Jeg tror ikke de er klar over hvordan spillergruppen kommer til å se ut en gang, hvor tynt det faktisk kommer til å bli, og hvor lavt nivå de kommer til å få på den stallen der. De har kastet bort ressurser som har bidratt i en årrekke, spillere med over 1000 kamper til sammen har gitt seg. Det er klart, det der er styrt av to-tre mann. De som styrer, er to mann inkludert styreleder, det er folk som ikke er lokal og de har ingen forståelse eller kjennskap til fotballmiljøet i Eidsvåg. De kommer utenfra. Det er vel det første året deres i styret nå i år.  De vet ikke hvem folk er en gang, de vet ikke hvem som har holdt på med dette i mange år. Men de bryr seg ikke heller. I tillegg så kom det frem på møtet at de sportslige ambisjonene ikke var det viktigste. Det var mer det å ha et miljø for unge å komme opp i. Det var hovedfokuset. Det synes jeg er greit. Det er jo greit å ha en målsetting om å skape et fint miljø for unge, men man må samtidig kunne ha en sportslig målsetting. Men det kom veldig i andre rekke fra de folkene der. Det var ikke viktig, svarer Brakstad.

– Personlig

Selv har han allerede fått tilbud for spill i både 3.- og 4. divisjon. Men per dags dato er det ikke fotballen som står øverst. Han føler treneravskjeden var personlig fra styrets side.  – Ja, det er ganske så tydelig. Jeg kjenner folk i og rundt styret, og jeg får høre det meste. Så det kan jeg med sikkerhet si at er personlig, sier han.