Få måneder etter at Nessethallen sto klar til bruk, begynner den å fylles opp med aktiviteter. Nylig ble klatreveggen åpnet. Den trekker til seg folk fra hele kommunen til faste treningskvelder.

For noen uker siden tok håndballinteresserte folk i Sunndal kontakt med idrettslaget i Eidsvåg for å få i gang organiserte håndballtreninger. Det ga mersmak. Nå har idrettslaget startet egne treninger for unge spillere.

– Det var sunndalingene som inspirerte oss. Idrettslaget har fått med Linn Pettersen og Geir Ove Istad som instruktører. Håndball ser ut til å være et populært tilbud, sier Inger Anne Øyen.

I den andre enden av hallen er instruktør Alexander Klokset i gang treningen på innebandy for elever i 7. til 10. klasse. Klokset har tidligere spilt innebandy på Nidaros, og synes det er artig at tilbudet kommer i gang også i Eidsvåg.

– Vi øver teknikk og spiller litt. Det er meningen at vi skal ha faste treninger på onsdager. På forrige trening var det 12 personer som møtte opp.

– Når flere unger

Inger Anne Øyen har vært leder i Eidsvåg idrettslag i seks år. Hun sier medlemmene i laget har ventet på og sett fram til å komme i gang med nye aktiviteter.

– Vi har ventet i mange år på hallen. Det er fotballen som har dominert i idrettslaget de seinere åra. Med Nessethallen på plass er det mulighet til å invitere også til andre idretter. Vi når flere unge på det viset. Det er gratis å bruke hallen for alle under 19 år. Det er kjempebra. Hallen har virkelig kommet til nytte, sier Øyen.

Vil ha besteforeldre med

Hun mener det er bra og viktig at de nå kan aktivisere unger i alle aldre.

– Når de opplever trivsel her, kommer de til å bruke hallen gjennom oppveksten. Det begynner å bli god bredde på aktivitetene i idrettslaget. Det har vært fotballen som har dominert. Nå opplever vi at det er noen færre som er med på aldersbestemt fotball blant guttene mens det har vært en økning blant jentene.

– Er det stort sett foreldre som stiller som instruktører og hjelpere?

– Ja, foreldrene stiller, men det går jo en kveld i uka for dem som skal være trenere. Nesset er en pendlerkommune, og mange arbeider turnus. Jeg tror alle foreldre synes det er bra at ungene har et tilbud, men det kan jo by på utfordringer å tilpasse det å være trener. Besteforeldre er det færre av. Jeg ønsker meg flere besteforeldre med som blant annet kan bidra med det organisatoriske. Det er også en jobb som må gjøres. Nå har vi mange gode hjelpere i idrettslaget som ser viktigheten av å bruke tid på ungene. Hallen er en investering for ungene som vokser opp.

Inger Anne Øyen viser til at det skjer mye positivt i idrettslaget. Hun har lyst til å fortsette i vervet, men ser at det kan være vanskelig i forhold til yrkeslivet.

– Det er veldig verdifullt å få være med på dette.

Dans

Det er også kommet i gang et dansekurs med mange unge, ivrige dansere. Jeanett Holsbøvåg har tidligere drevet med dans som toppidrett. Hun har sagt ja til å få i gang et tilbud i Nessethallen.

– Dansekurset som startet opp i høst er et resultat av tilfeldigheter som ønske fra foreldre og flinke frivillige. Det har gått over all forventning. Jeg har tidligere drevet aktivt med dans som toppidrett, men nå er det breddeidretten som gjelder. Det er viktig å få dans som idrett ut på bygda, slik at alle kan delta. Norge er helt i verdenstoppen i de fleste dansestiler, men dansen har til nå vært svært sentralisert til byene, Det burde man prøve å gjøre noe med. Jeg synes det er viktig at ikke bare de inne i byene får utvalg i aktivitetstilbud. Da jeg opplevde interesse etter et helgekurs i april var det enkelt å omfavne prosjektet. Dette er absolutt mitt hjertebarn, men det hadde aldri gått uten «stå-på»-mennesker som Inger Anne Øyen, Tone Skjørsæther og Kine Nerli Reintan. I høst har vi hatt rundt 50 påmeldte i aldersgruppa 4–13 år. Det har vært 10 aktive treningsuker. Det er ingen tvil om at det er de yngre aldersgruppene som står får størsteparten av medlemsmassen, men vi håper at eldre aldersgrupper henger seg på fra våren, for det skal være tilbud for alle, Holsbøvåg viser til at barna har lært alt fra litt hip hop og jazz til Charleston og swing.

– Det er tydelig at de koser seg med å bevege seg til musikken. For meg som trener er det utrolig å se hvor stor utvikling de har hatt, og all denne dansegleden som blomstrer blant barna. Dette er ekte idrettsglede, og det er utrolig givende å få være med på. Jeg tror at dansen vil fortsette å utvikle seg og være en del av idretten i idrettslaget framover. Nå gleder vi oss til nissefest som avslutning på idrettsåret i Eidsvåg IL 2017 onsdag 13. desember, hvor vi håper flest mulig kommer for å se hva vi driver med. Da blir det danseshow, julestemning og mye god idrettsglede, sier Jeanett Holsbøvåg.