Jørgen Furu tråkket åtte mil rundt Eresfjord i helga. Før jul i 2011 lå han nesten en måned i koma.

Det var en novembermorgen i 2011 Jørgen Furu (30) var på veg fra Trondheim til Sunndalsøra der han skulle på jobb ved forskningssenteret på Hydro. Det var den første dagen med glatt føre denne vinteren. Furu hadde lagt om til piggdekk. På Lønset mistet bilen veggrepet, og bilen havnet utfor vegen. Den gikk rundt og stoppet i skogen i en skråning ned mot elva.

Furu sjøl husker ingen ting fra ulykka.

Alvoret kom fram i nyhetssaken Driva hadde på nett seinere samme dag. Der kom det fram at sjåføren var kritisk skadd. Furu fikk livreddende førstehjelp på stedet før han ble sendt til St. Olavs Hospital i luftambulanse. I en pressemelding sendt fra St. Olavs Hospital klokka 13.10 samme dag går det fram at 29-åringen behandles på intensivavdelingen. Tilstanden hans beskrives som alvorlig, men stabil. Furu ble sittende fastklemt i nærmere halvanna time før redningsmannskapene fikk han løs. Politiet melder om svært glatt vegbane på stedet.

Juli 2013: Jørgen Furu stiller på startstreken i Eresfjord Grand Prix og sykler åtte mil. Fullfører med stil og passerer målstreken 24 minutter etter klassevinner Kurt Asle Arvesen.

Tekst.m.innrykk: Like etter ulykka var det ikke mange som trodde at Jørgen Furu kunne komme tilbake til et normalt liv. De første ukene i koma handlet om liv eller død. I dag er Furu tilbake i jobben ved forskningssenteret, og har tatt opp igjen fritidsaktivitetene han drev med før ulykka.

– Jeg ble overflyttet til rehabiliteringssenteret på Lian i Trondheim og fikk god hjelp og oppfølging der. Hodeskadene var de alvorligste. Jeg var på Lian fram til mai i fjor.

– Du har trent mye for å komme dit du er i dag?

– Jeg har alltid trent mye og hadde ikke noe valg. Var i rimelig god form før ulykka, og er det også nå. Ikke alt er slik som det var før ulykka, men det ser jeg på som bagateller.

I tillegg til å sykle liker Furu å bruke noe av fritida til klatring.

– Foreldrene mine er litt bekymret for klatringen. Jeg bruker å si at det farligste med sporten er bilturen til og fra klatrestedet, sier sunndalingen som fortsatt bor i Trondheim der han er tilknyttet kontoret forskningsavdelinga har i trønderhovedstaden.