Jo Svinsås har gått mange gode renn i vinter. Det beste gikk den lovende rindalingen da han ble nummer tre i gårsdagens norgescupfinale.

Det var bare to av konkurrentene som hamlet opp med den kapasitetssterke førsteårsjunioren i de harde løypene. Jo har ved flere anledninger bevist at han er en av de beste i landet i sin årsklasse når det klaffer. Både i norgescuprenn og Hovedlandsrennet har det blitt topplasseringer på 1997-modellen som har flyttet ut av bygda for å kombinere utdanning og skolegang. Det har gitt Svinsås et løft. Han får nå muligheten til å trene i skoletiden flere ganger i uka.

Jo var en av de lokale langrennsløperne som hadde sanket nok norgescuppoeng til å få gå gårsdagens finale. Han takket for tilliten med å gå en god duathlon på Gålå som ligger i Vinstra-traktene. Svinsås viste liten respekt for langt mer meritterte konkurrenter. Han var med i tetbildet og var i posisjon til å kjempe om seieren da det dro seg til. Endre Strømsheim og Herman Mayer ble for sterke på fellesstarten. De var godt og vel to sekunder foran Jo.

For han var pallplasseringen en stor opptur. Jo er på langt nær den eneste lokale løperen som går fort på dette alderstrinnet. Aksel Nordli og Jonas Aasbø har også oppnådd gode resultater i vinter. På lørdag var det bare noen tideler som skilte Svinsås og Nordli. Jonas Aasbø som går på skigymnaset i Meråker, er nok den som har hatt størst fremgang.

Han var ikke blant dem som kjempet på øvre halvdel av resultatlista i Hovedlandsrennet. Surnadalingen har løftet seg betydelig i begge stilartene og er en utøver det skal bli interessant å følge i fortsettelsen. Det samme gjelder Ida Mogstad og flere av de andre tenåringene som konkurrerer på nasjonalt nivå i langrennssporet. Nå venter mindre renn og en kort pause for de fleste.

Av Svein Halvor Moe