I år innføres Fotball uten røyk og snus på Norway Cup - som dermed blir verdens første tobakksfrie fotballturnering.

I Norge har alle barn en lovbestemt rett til et røykfritt miljø, og fra i år innføres røyk- og snusfri skole og barnehage. Dette er lovendringer som har til hensikt å gjøre flere arenaer røykfrie og beskytte unge mot røyk- og snuspress. Nå går Norway Cup foran og fronter en røyk- og snusfri fotballturnering.

– Å bli verdens første tobakksfrie turnering er en flott ting for oss. Dagfinn Høybråten gjorde samfunnet en stor tjeneste da han innførte røykeloven i 2004. Tobakken og snusen hører ikke hjemme sammen med idretten, og det er flott med røyke- og snusslutt for både helse, sjel og relasjoner, sier generalsekretær for Norway Cup, Frode Kyvåg.

Rollemodeller på hele sletta

Fotball uten røyk og snus innebærer at det ikke kun handler om røyk- og snusfritt på sidelinjen lenger. I år ønsker man at hele fotballturneringen skal være tobakksfri. Det vil si at man oppfordrer alle unge og voksne til å la røyk og snus ligge i lommen under hele cupen, så lenge de er på sletta eller på et av Norway cups arrangementer.

Aktive unge trenger tobakksfrie rollemodeller på Norway Cup, og det er viktig at både eldre utøvere, trenere, lagledere og tilskuere tar dette ansvaret under årets turnering.

– Vi er opptatt av å formidle sunne og gode verdier, og håper at dette sender et tydelig signal til både unge og voksne om at hverken røyk eller snus hører sammen med fotball, sier Kyvåg

Sammen for bedre helse

Helsedirektoratet er en mangeårig verdipartner for Norway Cup. I 2002 var Norway Cup først ute med å innføre «røykfritt på sidelinjen», noe som i 2007 ble utvidet til «tobakksfritt på sidelinjen», for å inkludere snus. I år er det fokus på at barn og unge på cup skal ha like rettigheter til tobakksfrihet som skoleelever og mange arbeidstakere.

- De fleste som begynner med røyk eller snus, gjør det i ung alder. Ved å gjøre Norway Cup tobakksfri, forsvinner nok en arena for rekruttering og sosialt press om å begynne med tobakk. Det er et flott tiltak, og jeg håper flere følger etter, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.